Zahar otkrio kako je nastala pjesma “Vidovdan”: U ćošku sam ugledao lik patrijarha Pavla

28.06.2021. | 12:03

Pjesma “Vidovdan” jedna je od najpoznatijih srpskih numera koja se i dan danas rado sluša. Autor ove kompozicije, kompozitor i tekstopisac Milutin Popović Zahar otkrio je kako je davne 1989. godine ona nastala.

“Pozvao me je direktor PGP i rekao mi da ga je zamolio sekretar Patrijaršije da se, prije proslave 600 godina od Kosovskog boja, napravi deset pjesama o Kosovu. Izbor je pao na mene. To je najbolje što sam uradio u životu. U kratkom vremenu sam imao tu inspiraciju”, rekao je Zahar.
“Pola dana sam osjećao strašnu groznicu, nisam znao kako se zovem. Od bijesa sam sjeo na pod i odjednom u ćošku ugledao lik patrijarha Pavla, koji tada još nije bio patrijarh. On je bio jedan starac koji je sam sebi pravio opanke i zvali su ga živi svetac. Lično ga nisam poznavao. Kao da mi je poslao poruku preko neke sile Božanske”, dodaje Milutin.
“Ja sam za pet minuta napisao i melodiju i sve strofe”, rekao je poznati kompozitor i tekstopisac.

Pjesmu je “proslavila” bivša Zaharova supruga, pjevačica Gordana Goga Lazarević.
Pjevaju je pjevači svih žanrova, od zabavnjaka, preko pop muzičara, do klasičnih. Rado je izvode i ruski pjevači i horovi, kao i Grci i Rumuni. Čuje se i u Peruu i na Kubi.