Višedecenijska opsesija: Kusturica će ekranizovati roman ”Na Drini ćuprija”

Kusturica nikada nije krio svoje divljenje prema našem nobelovcu, uostalom, u njegovo ime, napravio je sada već širom svijeta čuven Andrićgrad u Višegradu.

“Dogovorili smo se da uputimo poziv Emiru Kusturici za drugu temu od fantastičnog interesa za srpski narod, koja povezuje Srbiju i BiH i govori o svemu sa čim smo se suočavali u prošlosti i mnogo toga oslikava i u današnjem vremenu. Očekujem da to bude remek-djelo, a spremni smo da preuzmemo najveći dio finansiranja”, rekao je juče predsjednik Aleksandar Vučić poslije sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske, prenosi Sputnjik.

Oni koji pomno prate rad slavnog reditelja, znaju da je ekranizacija znamenitog Andrićevog romana Kusturičina višedecenijska opsesija.

U to vrijeme rodila se i ideja o izgradnji Andrićgrada, prvobitno zamišljenog kao kulise za budući film, da bi u međuvremenu postao svojevrsna oda našem jedinom nobelovcu i jedan od najznačajnijih kulturnih centara.

“Lakše je sagraditi još jedan most nego snimiti film po Andrićevom romanu, ali problem će biti riješen unošenjem u filmsko djelo posljedica koje događaji u romanu imaju u današnjem vremenu”, govorio je svojevremeno Kusturica, svjestan odgovornosti koje nosi ekranizacija monumentalnog djela “Na Drini ćuprija”, piše B92.

Ostavite komentar: