“Vidovdanske svečanosti” u Andrićgradu: Otkriven spomenik piscu Meši Selimoviću

28.06.2022. | 15:56

Spomenik piscu Meši Selimoviću, rad poznatog vajara Zorana Kuzmanovića, otkriven je danas u Andrićgradu.

Spomenik su otkrili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, proslavljeni režiser Emir Kusturica i književnik Matija Bećković u okviru “Vidovdanskih svečanosti” na Trgu Nikole Tesle.

“Dobio je mjesto gdje ćemo se okupljati svake godine sa novim sadržajima i svim onim što je potrebno da ne bismo zaboravili na sebe”, rekao je Dodik.

Dodik je poručio da je važno držati se svojih velikana i svoje istorije.

“Važno je da se ovdje okupimo i budemo zajedno sa Republikom Srpskom i njenom snagom”, poručio je Dodik i zahvalio svima koji su doprinijeli današnjem činu, a posebno skulptoru Zoranu Kuzmanoviću.

Dodik je podsjetio na na sve ono što je prethodilo stvaranju Andrićgrada.

“Ja sam svjedok napora jednog velikog čovjeka da realizuje veliku ideju. To je Emir Kusturica koji se usudio da otpočne i izgradi Andrićgrad”, rekao je Dodik.

On je istakao da je Andrićgrad trajni beleg i trajna osnova za kulturno-umjetničku destinaciju.

“Nemam riječi zahvalnosti za takvo nešto. Znam za sve izazove, za sve probleme i kada smo jedan drugoga i neke oko nas smirivali, koliko je to bilo teško”, rekao je Dodik.

“Vidovdanske svečanosti” u Andrićgradu biće nastavljene održavanjem okruglog stola “Evropa i Rusija”.

Za večeras je planirano otvaranje izložbe “Meša Selimović: izbor dokumenata” čiji su autori Јelica Reljić, Aleksandar Marković i Nikola Adžić.

Posljednje u nizu vidovdanskih dešavanja biće otvaranje izložbe slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović u Galeriji “Petar Lubarda” u Andrićevom institutu, a riječ je o slikama iz zbirke Centra za kulturu “Vuk Karadžić” iz Loznice.