Video sa spletom igranja: Objavljen trejler “Srpskog kola” iz Vašingtona VIDEO

28.06.2022. | 14:27

Premijera trejlera za dokumentarni film i serijal “Srpsko kolo”, režisera Željka Mirkovića, koji je sniman u Vašingotnu u SAD, objavljena je danas.

Trejler je objavljen pošto je u Vašingtonu završen dio snimanja nacionalnog projekta za dokumentarni film i serijal “Srpsko kolo”, koji će u prvom produkcionom talasu imati 10 epizoda od po 25 minuta i biti sniman u gradovima Srbije – od Subotice do Prizrena.

Uz podršku i organizaciju Srpskog kulturnog centra “Opančići” u Vašingtonu, “Optimistik film” je realizovao ovaj projekat ispred Bijele Kuće, na DŽefeson Memorijalu, ispred čuvenog Vašingtonskog spomenika i na više drugih lokacija.

Video sa spletom igranja u raznim srpskim nošnjama srpskih kola, pjevanje i sviranje na harmonici, prati i glas naratora, holivudskog glumca srpskog porijekla Džeka Dimića.

Režiser i producent Željko Mirković je nedavno u intervjuu za Srnu rekao da snimanje dokumentarnog serijala “Srpsko kolo”, koje je nacionalni i svesrpski projekat, traje već uveliko po gradovima Srbije, a najavio je snimanje i u Republici Srpskoj na jesen ili iduće godine.

Narator je Džek Dimić, američki holivudski glumac srpskog porijekla, rođen u Bosanskoj Dubici kao Željko.

Planirano je da snimanje u Srbiji u gradovima od Subotice do Prizrena u prvom produkcionom talasu bude završeno do kraja godine, a nakon toga bi uslijedila i snimanja i u gradovima Republike Srpske /pet epizoda/, ali i u regionu, na prostoru bivše Jugoslavije, u Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

Kako je najavio Mirković, prvih 10 epizoda ovog serijala biće završeno do kraja godine, a svako snimanje će se prezentovati kako se šta bude završavalo. Prvi kadrovi snimljeni su u septembru prošle godine na Kalemegdanu.

Ovaj projekat realizuje se u saradnji sa Nacionalnim ansamblom “Kolo”, Etnografskim muzejom Beograd, Srpskim nacionalnim savezom u Pitsburgu, Nacionalnim ansamblom “Venac” sa Kosova i Metohije, Srpskom akademijom nauka i umetnosti (SANU) i Turističkom organizacijom Srbije.

Nakon velikog uspeha koji je ostvario prethodni dokumentarni film “Teslin narod”, koji se kvalifikovao za nominaciju za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2020. godine, Optimistik film i režeiser Željko Mirković započeli su novi dokumentarni film i serijal “Srpsko kolo”.

Oznake: Vašington