VIDEO – Film “Granice kiše” na festivalu u Geteborgu

26.01.2019. | 14:15

Dugometražni igrani film iz Republike Srpske “Granice kiše” biće prikazan na filmskom festivalu koji danas počinje u švedskom gradu Geteborgu, rekao je Vlastimir Sudar, koji je sa Nikolom Mijovićem autor ovog filma.

Na vodećem filmskom festivalu u Skandinaviji, koji će trajati deset dana biće prikazano 450 filmova iz 80 zemalja, a film “Granice kiše” biće prikazan u okviru programa – Novi glasovi.

Sudar je izrazio nadu da će film naići na dobar prijem kod publike u Švedskoj, kao što je to bio i slučaj na festivalima do sada.

Ovaj film je svjetsku premijeru imao u avgustu prošle godine na Festivalu u Montrealu i do kraja 2018. godine je prikazan na ukupno 13 festivala, te osvojio četiri nagrade.

Svoju premijeru u Republici Srpskoj film je imao na otvaranju festivala Prvi kadar u Istočnom Sarajevu, a potom je prikazan u Zvorniku.

U regionu je film imao premijere na značajnim festivalima u Beogradu, Podgorici, Skoplju i Nišu, a u svijetu je pored Kanade već prikazan u Engleskoj, Rusiji i Njemačkoj. Film bi se mogao naći u distribuciji u kasno proljeće ove godine.

Film “Granice kiše” je koprodukcija Republike Srpske sa Crnom Gorom, a kao manjinski koproducenti učestvovali su i Srbija, Švedska i Velika Britanija. Radnja je smještena u danas napuštena sela na granici Hercegovine i Crne Gore, u blizini granice sa Hrvatskom.

Glavna junakinja Јagoda stiže iz grada da posjeti rodbinu i sprema ispite, a njeno prisustvo donosi promjene i nadu svima koje sretne, razotkrivajući sve svakodnevne strahove ljudi, predrasude i netrpeljivost prema drugačijem.

U ovoj priči o ljubavi i nadi, glavne uloge tumače mladi glumci Kristina Stevović, Vahidin Prelić i Robert Budak, a prvi put na filmu se pojavljuju dječaci iz Trebinja, Nedjeljko Milović i Ognjen Vujović.

 

Izvor:(SRNA / RTRS)