VIDEO – „'Balkanska međa’ nije nacionalno obojena, to je film o prijateljstvu“

07.03.2019. | 01:57

Umjesto da se naglašava određena nacija, ovdje je akcenat stavljen na prijateljstvo između naroda – srpskog i albanskog i srpskog i ruskog, naveli su Miloš Biković i Miodrag Radonjić gostujući u „Beogradskoj hronici“ povodom predstojećeg izlaska filma „Balkanska međa“.

Film koji je inspirisan ruskim zauzimanjem aerodroma „Slatina“ u Prištini 12. juna 1999. godine, imaće premijeru 19. marta, a u bioskope stiže dva dana kasnije.

Iako je ova akciona drama inspirisana istinitim događajem, glumac Miodrag Radonjić objašnjava da ima dosta fikcije, koja je omogućila da se razviju junaci koji nisu zaista postojali, tako da definitivno nije dokumentarni film

„Ne, to je nemoguće napraviti. Mi smo za okosnicu uzeli jedan istorijski događaj i potrudili se da ispričamo i sublimišemo neka naša razmišljanja i osjećanja, koja su vezana za taj istorijski momenat“, dodaje njegov kolega Miloš Biković.

Biković u filmu glumi pripadnika MUP-a sa vrlo tragičnom sudbinom, koji se suočava sa ratom ne samo kao nečim što ga fizički ugrožava, već i duhovno.

Sa druge strane, Radonjić igra pripadnika terorističke grupe na tom području u trenutku kada se vojska povlači.

„Umjesto da se u filmu stavlja akcenat na određenu naciju, mi smo dali akcenat na prijateljstvo između naroda – srpskog i albanskog, i srpskog i ruskog. Namjerno je to urađeno, kako film ne bi bio obojen nacionalnim karakterom“, istakao je Biković.

Prema njegovim riječima, to je i priča o ljubavi koja se razvija uprkos najnenormalnijim okolnostima.

Film je više od 90 dana sniman u Rusiji i Srbiji.

 

Izvor:(RTS)