Veliko priznanje: Film “Otac” od 2. decembra u bioskopima u Njemačkoj

05.11.2021. | 17:58

Višestruko nagrađivani film “Otac” (2020) reditelja Srdana Golubovića od 2. decembra imaće redovnu bioskopsku distribuciju u više gradova Njemačke, saopštio je Filmski centar Srbije (FCS).

Reditelj će doći lično na premijeru svog filma u Berlinu, Drezdenu, Hamburgu, Frankfurtu/Majni, Minsteru i drugim gradovima Njemačke.

“Otac” je ranije otkupljen za distribuciju i u SAD, Francuskoj, Turskoj, Švajcarskoj, Južnoj Koreji, Litvaniji, Irskoj, Velikoj Britaniji, Grčkoj, Kipru, Tunisu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Alžiru, Egiptu, Iranu, Iraku, Jordanu, Kuvajtu, Libanu, Iraku, Sudanu, Maroku.

Socijalna i psihološka drama “Otac” je film o gubitniku, odbačenom i poniženom čovjeku kome su zbog siromaštva oduzeli djecu.

Kroz svoje dugo putovanje, hodajući od svog sela na jugu Srbije do prijestonice, iz protesta, dostojanstva, želje da dokaže i sebi i drugima, iz očaja sasvim nenadano postaje – heroj.

Scenario koji potpisuju reditelj Golubović i Ognjen Sviličić iz Hrvatske baziran je na istinitoj priči, koja je u posljednjem periodu bila dosta prisutna u srpskim medijima, i konačno je tek nedavno poslije šest godina dobila srećan ishod – epilog.

Film je osvojio nagradu FEDEORA na festivalu FEST 2020, gdje je i imao srpsku premijeru nakon svjetske u Berlinu, nagradu na Pulskom festivalu za najboljeg glavnog glumca – Gorana Bogdana, koji je laureat i nagrade u Minsku na festivalu “Listapad”.

Takođe, Bogdan je bio i nominovan za nagradu Evropske filmske akademije u veoma žestokoj konkurenciji, gdje je trijumfovao danski glumac Mads Mikelsen u filmu “Još jedna tura” Tomasa Vinterberga.

Ostale uloge tumače Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Vahid Džanković, Jovo Maksić, Nikola Rakočević, Milan Marić i Ljubomir Bandović, a u rolama djece – Ajla Šantić i Muharem Hamzić.

Projekat je snimljen u koprodukciji šest zemalja – Srbije, Francuske, Njemačke, Slovenije, Hrvatske i BiH: FCS, njemački fond MDM, francuski fond “Cinema du Monde”, hrvatski, slovenački i BiH fond, “Arte France” i “ZDF Arte” kao i koprodukcioni fond Eurimages.

Oznake: Bioskop, Njemačka