Veliki uspjeh: “Dara iz Jasenovca” na ukupnoj listi kandidata za “Oskara” za najbolji film

26.02.2021. | 13:33

Američka akademija filmskih umjetnosti i nauka objavila je listu od 366 filmova koji su pogodni kandidati za “Oskara” za najbolji film, a među njima je i ostvarenje iz Srbije “Dara iz Jasenovca” režisera Predraga Antonijevića.

Ovaj film prethodno nije ušao u uži izbor za najbolji strani film, ali se nalazi na ukupnoj listi kandidata koji se razmatraju za najbolji film godine.

U saopštenju se podsjeća da se u razmatranje mogu uzeti samo filmovi koji su prikazivani u bioskopima u najmanje jednoj od šest metropoliten oblasti u SAD: Los Anđelesu, Njujorku, Zalivu San Franciska, Čikagu, Majamiju i Atlanti.

Nominacije za 93. dodjelu nagrada “Oskar” biće objavljene 15. marta, a ceremonija proglašenja pobjednika biće održana 25. aprila i prenosiće je uživo Ej-Bi-Si i 225 zemalja i teritorija u svijetu, navodi se u saopštenju.

Ipak, iako “Dara” ispunjava uslove, treba napomenuti da su šanse veoma male, tim prije što je prošle godine Oskara za najbolji film godine osvojilo ostvarenje van engleskog govornog područja, “Parazit”, i to prvi put u istoriji. Filmovi o kojima se ove godine govori kao najozbiljnijim kandidatima za najbolji strani su “Nomadland”, “The Trial of the Chicago 7”, “Minari”, “Promising Young Woman”, “News of the World”, “Sound of Metal”, “Judas and the Black Messiah” i “Ma Rainey's Black Bottom”.