“Veliki gubitak za sve”: Na posljednji počinak ispraćen književnik Miljurko Vukadinović

21.01.2021. | 14:59

Miljurko Vukadinović, književnik i dugogodišnji glavni urednik i voditelj čuvene tribine Udruženja književnika Srbije “Francuska sedam”, sahranjen je danas na beogradskom groblju “Orlovača”.

Vukadinovića su na posljednji počinak ispratili članovi porodice i kolege iz Udruženja književnika Srbije, koji će ga pamtiti po izuzetnoj vedrini i profesionalizmu.

Sekretar Udruženja književnika Grozdana Lučić Lalić rekla je Srni da je nevjerovatno kakvu je energiju Vukadinović imao i koliko se unosio u posao.

“Nijednu od tribina nije održao, a da prethodno nije pročitao knjigu. Veliki je gubitak za sve nas”, rekla je Lalićeva. Vukadinović je rođen 1953. godine u Gornjem Svarču, kod Blaca.

On je radio kao lektor za slavistiku i srpski jezik na Univerzitetu u Bukureštu, bio jedan od osnivača Književne omladine Srbije, uređivao različite književne listove i časopise, bio urednik brojnih knjiga, a vodio je i brojne tribine i književne večeri Udruženja književnika Srbije.

Vukadinović je autor više desetina knjiga poezije, proze i esejistike na srpskom i rumunskom jeziku.

Godinama je istraživao teme zagranične književnosti Srba, a svoj doprinos dao je pokretu “klokotrizam”, koji je sedamdesetih godina 20. vijeka nosio znake bunta bez pobune i ostavio trag na srpskoj literarnoj sceni. Miljurko Vukadinović (67) preminuo je 11. januara u Beogradu od posljedica virusa korona.

Oznake: Književnik, Sahrana