Veliki gubitak! U Mostaru preminuo istaknuti umjetnik, kipar Florijan Mićković

19.02.2021. | 16:27

U Mostaru je u petak, u 86. godini preminuo istaknuti umjetnik, akadmski kipar, Florijan Mićković.

Florijan Mićković je rođen u Mostaru 1935. godine. U svom rodnom gradu je završio i srednju školu, a Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Antuna Augustinčića 1962. godine. Bio je član je ULUBiH-a i ULUH-a.

Tokom svoje bogate umjetničke karijere izlagao je širom svijeta, a najradije se, kako nam je to govorio sjećao grupne izložbe članova Mostarskog likovnog kruga.

“Tu su bile moje kolege, eminentni umjetnici, poput Juse Nikšića, Mladena Solde, Nikole Njirića, Želimira Miladina, Kreše Ledića, Vlade Puljića… Svi su znali da je naše društvo bilo najjače u BiH, daleko jače od sarajevskih umjetnika. Naša zajednička izložba bila je zapažena širom svijeta”, kazao je Mićković jednom prilikom za Avaz.

Mićković je u gradu na Neretvi voljen i cijenjen umjetnik. Mnoge ga generacije pamte kao svog dragog profesora, jer je bio i dugogodišnji pedagoški radnik.

Imao je poseban odnos i poštovanje prema svojim učenicima, a to su mu mnogi na najljepši način vratili u nesretnom ratu. Takođe, jedan je od najzaslužnijih umjetnika za oživljavanje kolonije u Počitelju nakon rata.

Ispraćaj velikog mostarskog umjetnika biće održan u subotu, 20. februara 2021. godine u 15 sati ispred Gradske mrtvačnice “Bijeli Brijeg”. Pokop će se obaviti na Rimokatoličkom groblju “Masline”.

Oznake: Kipar, Mostar, Umjetnik