Velika želja: Svestrani umjetnik čeka prvu samostalnu izložbu u gradu u kojem se skrasio

24.08.2020. | 21:25

Iako već godinama uspješno vodi Galeriju u Bijeljini, svestrani umjetnik Milijanko Miholjčić do sada u gradu u kojem živi nije imao samostalnu izložbu.

Želja mu je da svojim sugrađanima predstavi djela koja je stvorio u protekle četiri decenije.

Na svom umjetničkom putu nije imao dileme. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu opredijelio se za grafiku. U 24. godini s diplomom akademskog grafičara vratio se u rodno Visoko, gdje je kao kustos u Galeriji “Likum” organizovao više od stotinu izložbi najeminentnijih umjetnika iz BiH i prostora tadašnje Jugoslavije.

Ratna zbivanja su mu, kao mnogima, promijenila život iz korijena, ali umjetnost je ono s čime i od čega živi i danas. Zadovoljan je onim što je napravio i kao grafičar, vajar i slikar.

“Na vajarstvo sam otišao zbog svog nastavnika likovnog vaspitanja, koji je bio sjajan vajar. Onda sam se upozano s grafikom i to je bukvalno postala moja najveća ljubav. Nimalo se nisam pokajao. Imao sam sreću da sam imao profesore u klasi Mersada Berbera, Dževada Hoze, čak i Bore Leksića. U tom periodu grafika je doživjela ekspanziju. Naš profesor Dževad Hozo je napravio knjigu jedinstvenu u svijetu i predstavio nas šest, sedam generacija koje su, prema njegovom mišljenju, napravile sjajne stvari u grafici. Što se tiče grafike, ja bio sam u vrhu mladih grafičara BiH, a prema ocjenama kritičara unio sam nešto jedinstveno”, kaže Milijanko.

U međuvremenu, uspio je da napravi grafičku majstorsku radionicu i atelje u kući, a u umjetničkom istraživanju nije ga omela ni korona.

“Shvatio sam da se bavim najljepšom stvari na svijetu i da umjetnost nosite u sebi. Srećni ste ako je možete podijeliti s drugima. Uradio sam nekoliko skulptura, čak sam uradio i jednu novu grafiku, a doštampavao sam stare grafike. Kad radim grafiku ne bavim se slikarstvom”, naglašava Milijanko.

Nevjerovatno zvuči da i pored toliko urađenih djela Milijanko nikada nije imao samostalnu izložbu. Želja mu je da napravi postavku svojih radova s naglaskom na retrospektivu grafike, gdje bi prikazao svoje radove od akademije do danas. Osim grafičkih radova, svakako da bi značajan dio zauzela i njegova djela nastala na platnu, ali i radovi iz vajarstva.

Oni koji su upoznati s njegovim radom, to nestrpljivo iščekuju, jer je ovaj umjetnik ostavio traga u vremenu koje je prošlo, ali i koje će tek doći.

DIGITALNA ŠTAMPA

Na pitanje šta bi izdvojio, šta mu je prava ljubav, vajarstvo, figura ili slikarstvo, ne može dati odgovor.

“Sad se grafičari ne bave klasičnom grafikom kao ja. Sve je otišlo na digitalnu štampu, tako da oni više nemaju tog mašinskog, nemaju hemijskog. Radim suvu iglu, mezotintu i neku kombinaciju koja nema veze s kiselinom. Osim grafike, podjednako volim vajarstvo i slikarstvo”, ističe ovaj umjetnik za Srpskainfo.