Večeras premijera filma “Čuvar časti i ponosa – Đorđe Mihailović”

Dokumentarni film pod nazivom “Čuvar časti i ponosa – Đorđe Mihailović” biće prikazan premijerno večeras na Radio televiziji Republike Srpske, na dan kada Mihailović, koji je život posvetio čuvanju srpskog vojničkog groblja iz Prvog svjetskog rata na Zejtinliku u Grčkoj, slavi 93. rođendan.

Film će biti prikazan u 21.15 časova.

Snimanje dvadesetpetominutnog filma obavila je kompanija Vorld media iz Banjaluke, uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj, Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju i Kabineta predsjednice Republike Srpske.

Đorđe Mihailović, legendarni Čika Đorđe kako ga posjetioci Zejtinlika i narod zovu, čuvar je i vodič preko pola vijeka ovog vojničkog groblja iz jedne od najvećih epopeja srpskog naroda, i treći je u generaciji Mihailovića na ovom poslu.

Kralj Aleksandar Karađorđević je njegovog djeda Savu 1926. godine imenovao na čelo državne komisije za prikupljanje posmrtnih ostataka izginulih ratnika srpske vojske raštrkanih po preko 250 manjih vojničkih grobalja na širokom prostoru Solunskog fronta.

Posao čuvara preuzima Savin sin Đura, a njegov sin Đorđe ga zamjenjuje šezdesetih godina prošlog vijeka i taj posao radi sve do 2014. godine, kada ga zbog starosti i iznemoglosti zamjenjuje Predrag Nedeljković iz Kraljeva.

Na Srpskom vojničkom groblju Zejtinlik u grobovima i u kosturnici počivaju posmrtni ostaci više od 8.000 pripadnika srpske vojske izginulih na Solunskom frontu.

Ostavite komentar: