Večeras finale pjesme „Evrovizije

18.05.2019. | 17:15

Subota, 18. maj, od 21 čas, rezervisana je za veliko finale 64. Pesme „Evrovizije“ u Tel Avivu. Srbiju predstavlja Nevena Božović sa pesmom „Kruna“, pod rednim brojem 23.

Ovogodišnji slogan Usudi se da sanjaš (Dare to Dream) poručuje nam da biti na evrovizijskoj bini, usuditi se da sanjaš da možeš da pobijediš na „Evroviziji“, biti hrabar, dovoljno samouvjeren, stajati pred brojnom svjetskom publikom i gledaocima jeste nešto što je vrijedno sna.

Pravo glasa u velikom finalu imaju sve zemlje koje učestvuju ove godine, uključujući i zemlje učesnice koje nisu uspjele da se plasiraju u veliko finale, što znači da ćemo čuvenu frazu “12 points go to…” čuti čak 41 put.

Profesionalni žiri i gledaoci iz svake zemlje dodijeliće poene od jedan do osam, odnosno deset i 12. To znači da će najboljih deset pjesama i po mišljenju žirija i deset po mišljenju gledalaca dobiti poene.

Nakon što gledaoci glasaju na svojim telefonima, slanjem SMS-a ili koristeći zvaničnu aplikaciju, prezenteri glasova iz 41 zemlje učesnice uključiće se u program i saopštiti poene samo profesionalnog petočlanog žirija.

Nakon saopštavanja rezultata žirija, svi glasovi publike za određenu pjesmu biće sabrani, dajući svakoj pjesmi određeni skor.

Neizvjesnost u proglašenju pobjednika biće još veća nego prethodne tri godine, jer će se glasovi publike od sada saopštavati tako što će se prvo reći kako je država koja je bila posljednja kod žirija prošla na televoutingu do toga kako je država koja je dobila najviše poena od strane žirija prošla kod publike.

Za one koji bi željeli da saznaju kako je svaka zemlja glasala, svi glasovi – i publike i žirija – biće dostupni nakon takmičenja na sajtu Eurovision.tv.

Kroz 64. takmičenje za najbolju pjesmu Evrope vodiće nas Bar Refaeli, Erez Tal, Asi Azar i Lusi Ajoub.

 

Izvor:(RTS)