Vajar Komad izradio maketu: Usvojeno idejno rješenje za spomenik Milošu Crnjanskom FOTO

03.03.2022. | 13:32

Odbor za podizanje spomenika Milošu Crnjanskom usvojio je danas u Skupštini grada Beograda idejno rješenje i maketu skulpture srpskom književnom velikanu, saopšteno je iz gradskog Sekretarijata za informisanje.

Vajar Miloš Komad izradio je maketu, za koju se u obrazloženju odluke navodi da reflektuje kompletnu ličnost Crnjanskog, kao i da odražava visoke umjetničke domete.

Sjednicom Odbora rukovodila je književnik i predsjednik ovog tijela Ivana Dimić, a zasjedanju je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je naglasio da je veoma važno da prijestonica Srbije ima spomenik najznačajnijem srpskom piscu 20. vijeka.

– Sramota je da Beograd već nije dobio spomenik Crnjanskom. Spomenike će dobiti i Aleksandar Deroko, Branko Pešić, Vasko Popa, Јovan Јovanović Zmaj, jer na taj način pokazujemo da nam je važno da se odužimo ljudima koji su od izuzetnog značaja za kulturu našeg naroda – rekao je Vesić.

Crnjanski je jedan od najznačajnijih i najsvestranijih srpskih književnika 20. vijeka, a bio je i pjesnik, pripovjedač, romansijer i publicista.

Bavio se i likovnom kritikom, a radio je i u diplomatiji i novinarstvu.