Upis u Registar umjetnika: Prvi korak ka uređenju i uspostavljanju sistema u oblasti kulture

09.09.2019. | 18:36

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske mr Natalija Trivić pozvala je danas umjetnike i stručnjake u kuturi da podnesu zahtjev kako bi bili upisani u Registar umjetnika i Registar stručnjaka u kulturi koji su zamišljeni kao baza podataka, odnosno, evidencija svih umjetnika i stručnjaka u kulturi koji žive i rade na području Republike Srpske.

„Ova evidencija je prvi korak ka uređivanju oblasti i uspostavljanju sistema, koji bi imao za cilj praćenje i analizu rada i doprinosa umjetnika i stručnjaka razvoju kulture u Republici Srpskoj“, rekla je Trivićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Istakla je da, kada je u pitanju upis u Registar umjetnika u kulturi, pravo na podnošenje zahtjeva ima fizičko lice koje je državljanin Republike Srpske ili BiH, ima prebivalište u Republici Srpskoj neprekidno u posljednje tri godine i najmanje tri godine bavi se umjetničkom djelatnošću, nezavisno od stečenog obrazovanja, te ima kontinuitet obavljanja umjetničke djelatnosti i čija su djela dostupna i javno objavljena.

„Pravo na podnošenje zahtjeva za upis u Registar stručnjaka u kulturi ima fizičko lice koje je državljanin Republike Srpske ili BiH, ima prebivalište u Republici Srpskoj neprekidno u posljednje tri godine, steklo je visoko obrazovanje odgovarajućeg obrazovnog profila, da se najmanje pet godina bavi stručnom djelatnošću u oblasti kulture, te ima kontinuitet obavljanja umjetničke djelatnosti i čija su djela dostupna i javno objavljena“, rekla je ministar Natalija Trivić.

Pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković istakla je da je Registar umjetnika i Registar stručnjaka u kulturi početni korak koji je Ministarstvo zacrtalo Strategijom razvoja kulture i Zakonom o kulturi u smislu provođenja kulturne politike, odnosno praćenja doprinosa i rada stručnjaka u kulturi i umjetnika.

„Ministarstvo će izraditi sistem, jer će upisom u registre u kulturi umjetnici dati doprinos razvoju udruženja. Zakonom o kulturi predvidjeli smo dodjelu statusa pojedinim udruženjima u kulturi. Imaćemo reprezentativna udruženja, reprezentativna strukovna i ostala udruženja. Tamo gdje imamo dva strukovna udruženja u kulturi, veći broj bodova, prilikom dodjele statusa dobiće oni koji imaju veći broj registrovanih umjetnika i stručnjaka, što podrazumijeva reorganizaciju sufinansiranja programa i projekata“, rekla je Đakovićeva.

Prema njenim riječima, upisom u Registar stručnjaka i Registar umjetnika će posljedično biti promijenjen i način finansiranja određenih aktivnosti. Udruženje koje bude okupljalo veći broj umjetnika i stručnjaka moći će da računa na veći iznos sredstava za projekte i programe.

Pravilnik o postupku vođenja Registra umjetnika i Registra stručnjaka u kulturi koji je objavilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske možete pogledati ovdje

 

Izvor:(Vlada RS)