“Ujedinjeni muzikom”: Objavljeni logo i slogan ovogodišnjeg Eurosonga

31.01.2023. | 17:43

Organizatori Eurosonga danas su objavili logo i slogan ovogodišnjeg takmičenja, koje će se održati u Liverpulu.

Ovogodišnje takmičenje imaće slogan “Ujedinjeni muzikom”, a logo takmičenja prikazuje srca koja kucaju zajedno. Zastave ovih zemalja korištene su kao inspiracija za šemu boja. Događaj će se održati u Liverpoolu u Velikoj Britaniji, jer ga je zbog rata preopasno organizovati u Ukrajini, koja je pobijedila 2022. godine.

Pobjednici iz prethodne godine obično organiziraju naredni događaj. Velika Britanija bila je druga zahvaljujući Semu Rajderu 2022. godine pa su odlučili da Liverpul bude domaćin ovogodišnjeg izdanja u ime Ukrajine.

U sklopu žrijeba večeras će gradonačelnik prošlogodišnjeg grada domaćina Torina predati “ključeve” Eurosonga kao i službena obilježja takmičenja. Službenu ceremoniju vodiće Rajlan Klark i AJ Odudu, a BBC će događaj prenositi preko svoje web stranice, ali i putem malih ekrana.

Večeras će zemlje koje učestvuju ove godine saznati u kojem će se polufinalu takmičiti. Učenici lokalnih škola, kao i članovi ukrajinske zajednice koji žive u Liverpulu od početka rata, biće uključeni u izvlačenje.

Velika Britanija, Francuska, Španija, Njemačka i Italija automatski se kvalifikuju za finale zbog toga što njihovi emiteri plaćaju za učestvovanje. Ukrajina će takođe ići ravno u finale kao pobjednica 2022. godine.

Poznato je da će se polufinala održati 9. i 11. maja, gdje će 31 država imati priliku predstaviti svoju pjesmu, a publika će odabrati 20 najboljih, koje će se potom pojaviti u velikom finalu, koje će se održati 13. maja.

Oznake: Eurosong, Slogan