U susret obilježavanju: U Banjaluci promovisana knjiga “Vojska Republike Srpske”

10.05.2022. | 21:05

U susret obilježavanju 30 godina od formiranja Vojske Srpske – u Banjaluci je večeras održana promocija knjige “Vojska Republike Srpske”, u izdanju Republičkog centra za istraživanje rata.

Knjiga “Vojska Republike Srpske” je svojevrsna enciklopedija i svjedok istorijskih događaja u kojoj je prikazano kako je nastala Vojska Republike Srpske i kako je odbranila srpski narod i slobodu prije trideset godina.

– Knjiga je vrlo važno i značajno istorijsko djelo, koje će ostati kao jedna vrsta enciklopedije budućim generacijama, da se upoznaju sa važnim periodom nastanka Republike Srpske i i njene slobode – istakao je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

Knjiga predstavlja i dragocijen doprinos našem boljem poznavanju Srpske, posebno tog ratnog perioda od 1992. do 1995. godine, ističe profesor istorije, ujedno i recenzent knjige, Goran Latinović.

Međutim, trojica autora bavili su se poslijeratnom VRS, sve do 2005. godine, kada je ona prestala da postoji, ali i poslije 2005. godine baveći se srpskim pješadijskim Republika Srpska pukom kojem baštini VRS, naglasio je Latinović.

Uz knjigu “Vojska Republike Srpske” nastaju kulture sjećanja i pamćenja na sve one koji su dali svoje živote za Srpsku, prenosi RTRS.

Slobodan Župljanin, recenzent, ističe da je u knjizi veliki broj dokaza i argumenata, koji govore o tome šta se zaista događalo u proteklom otadžbinskom ratu i kako su srpska vojska i srpski narod branili i stvarali Republiku Srpsku.

– Ono što je napisano, to se i desilo. Ono što se desilo, a ne bude zabilježeno slikom, tonom ili pisanom rječju, to se veoma brzo zaboravi. Tako da je VRS zaslužila da se o njoj piše – rekao je zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić.

Knjiga o Vojsci Republike Srpske namijenjena je široj javnosti, posebno studentima i učenicima.