U Novom Sadu “niču” murali posvećeni Balaševiću: Sugrađani ne zaboravljaju pjevača FOTO

18.04.2021. | 16:28

Đorđe Balašević preminuo je 19. februara u Kliničkom centru Vojvodine od posljedica infekcije korona virusom. Smrt Balaševića potresla je cijeli region, za njim se javno tugovalo od Triglava do Đevđelije, ali Novosađani su pokazali koliko su voljeli svog sugrađanina raznim spontanim okupljanjima gdje su odavali počast “Panonskom mornaru”.

Odnos koji je imao prema svom rodnom gradu Balašević je često objašnjavao riječima: “Oni koji te ne vole, ne znaju to da sakriju, a oni koji te vole, ne znaju to da pokažu”.

Od njegove smrti do danas u Novom Sadu su nastala i tri murala posvećena čuvenom kantautoru panonske ravnice koji se nalaze na fasadama zgrada u novosadskom naselju Liman, javlja Anencija Anadolija (AA).

Veza Balaševića i Novog Sada nije se prekinula ni nakog njegovog odlaska, jer je svom rodnom gradu dao i ostavio najviše, poput najvećeg, besplatnog, koncerta na otvorenom koji je održao 5. maja 2012. godine na Trgu slobode, ali i tradicionalnih koncerata na Spensu koje je održavao na Bogojavljensku noć, a koji 19. januara ove godine nije održan zbog epidemije korona virusa.

Malo ko je od njegovih fanova, koji su se s raznih krajeva svijeta okupljali na tom januarskom koncertu u Novom Sadu, mogao i da pretpostavi da će COVID-19 zauvijek prekinuti tu tradiciju, a pogotovo ne da će Balašević biti žrtva opakog virusa i to tačno mjesec kasnije u odnosu na neodržani koncert.

U svoje pjesme utkao je panonsku ravnicu, običaje, ali i svoj Novi Sad pa su Novosađani, spontano, počeli da iskazuju poštovanje svom sugrađaninu kroz privatne inicijative i zidove zgrada ukrašavaju muralima Đorđa Balaševića.

“Kada je umro, trebalo mi je nekoliko dana da se sastavim. Jako me je pogodila njegova smrt. Ovo je moj način da se Đorđu zahvalim što je postojao”, rekao je autor jednog murala.

Đorđe Balašević sahranjen je na Novom groblju u Novom Sadu u prisustvu članova porodice i prijatelja. Ipak brojni poštovaoci Balaševićevog djela gotovo svakodnevno posjećuju grob najpoznatijeg novosadskog kantautora na Novom groblju. Đorđe Balašević bi 11. maja napunio 68 godina.