U Kozarskoj Dubici održan gala koncert Gradskog tamburaškog orkestra Banjaluka

30.01.2019. | 02:00

U Domu kulture u Kozarskoj Dubici vsinoć je održan gala koncert Gradskog tamburaškog orkestra Banjaluka, koji je nastupio poslije više od deset godina u ovoj opštini.

“Sjećanja koja nosimo iz tog vremena su jako lijepa i, zahvaljujući organizatorima, mi smo ponovo ovdje da pokažemo šta smo spremili za vašu publiku”, rekao je predsjednik Gradskog tamburaškog orkestra Banjaluka Spomenko Guzijan novinarima u Kozarskoj Dubici.

On je naveo da Gradski tamburaški orkestar Banjaluka godišnje održi od 30 do 50 koncerata.

“Večerašnji solisti su nam Aleksandra Radović i Velimir Blanić, uz standarni sastav orkestra koji gostuje van Banjaluke od 20 članova”, rekao je Guzijan.

On kaže da repertoar čine klasična tamburaška muzika, starogradske pjesme, romanse i kola, te narodna muzika koja je obađena uz tambru, ali i filmska muzika, pop i rok muzika.

Član Gradskog tamburaškog orkestra Banjaluka Miro Marinković rekao je da je veliko zadovoljstvo nastupiti u Kozarskoj Dubici, gradu koji je uvijek imao dobre tamburaše, kao što su Drago Trkulja, Slaviša Subotić i mnogi drugi.

Marinković, koji je i predsjednik Evropskog tamburaškog saveza koji ima sjedište u Banjaluci, podsjetio je da banjalučki Gradski tamburaški orkestar postoji 18 godine i da je sada u samom vrhu svjetske tamburaške muzike.

“Bilo je mnogo nastupa u inostranstvu, ali nedostaju ozbiljniji festivali u Evropi posvećeni ovoj vrsti muzike”, rekao je Marinković.

Organizatori koncerta Gradskog tamburaškog orkestra Banjaluka u Kozarskoj Dubici su kompanija “Cepter” i Centar za informisanje i kulturu Kozarska Dubica.

“Želim da se zahvalim našim gostima na ovoj predivnoj večeri koju su nam omogućili, jer je Gradski tamburaški orkestar Banjaluka više puta dokazao da su vrhunski umjetnici”, rekla je direktor ovog centra Dijana Kondić.

Ona je dodala da je koncert organizovan da bi se upotpunio kulturni sadržaj u Kozarskoj Dubici i dodala da je kompanija “Cepter” dala veliki doprinos.

“Centar za informisanje i kulturu, kao nosilac dijela kulturnih dešavanja u Kozarskoj Dubici, ovim koncertom započinje niz kulturnih aktivnosti, koje će biti održavane u Domu kulture u ovoj godini”, naglasila je Kondićeva.

Menadžer hotela “Cepter” iz Kozarske Dubice Rajko Kondić rekao je da koncert Gradskog tamburaškog orkestra Banjaluka predstavlja značajan kulturni događaj za taj grad.

“Kompanija `Cepter` podržava kako kulturne tako i druge manifestacije u našem gradu”, rekao je Kondić, koji je zahvalio članovima orkestra iz Banjaluke i publici u Kozarskoj Dubici.

 

Izvor.(RTRS)