U četvrtak 31. oktobra SPC i vjernici proslavljaju Svetog Luku i Svetog Petra Cetinjskog

30.10.2019. | 13:06

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici sutra slave Svetog Luku. Za ime ovog sveca vezuju se mnoga lijepa i zanimljiva narodna vjerovanja.

Vjeruje se da je Sveti Luka lično poznavao Bogorodicu i da su tri ikone sa njenim likom koje je svetitelj naslikao najbliže njenom pravom izgledu. Zbog ovoga se smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa.

Njegove mošti se čuvaju u Carigradu, dok se njegovo stopalo nalazi u crkvi Roždestva Presvete Bogorodice u Manastiru Kosijerevo u selu Petrovići.

Pisac jednog od Hristovih jevanđelja živio je u 1. vijeku. Smatra se da je Jevanđelje po Luki – treće jevanđelje u Novom zavjetu napisao oko 60. godine. Ili tako bar misle vjernici.

Praznik je u narodu poznat kao Lučindan i česta je slava srpskih pravoslavnih porodica. Sveti Luka je zaštitnik ljekarske profesije i mnogih bolnica.

U 4. vijeku naročito se pročulo mjesto gdje su počivale časne mošti svetoga Luke, zbog iscjeljivanja koja su se zbivala od njih. Posebno iscjeljivanje od bolesti očiju. Saznavši o tome car Konstancije je poslao upravnika Egipta Artemija da mošti svetoga Luke prenese u prestonicu, u Carigrad, što je i bilo učinjeno veoma svečano.

Sveti Petar Cetinjski

Međutim, crkva i vjernici sutra obilježavaju još jednog sveca, istina mnogo novijeg datuma. Sveti Petar Cetinjski živio je krajem 18. i početkom 19. vijeka u Crnoj Gori.

Godine 1784. postao je mitropolit i gospodar Crne Gore. Crkva pamti, a narod posebno slavi, njegovu pobjedu nad Napoleonovom vojskom u Boki i Dalmaciji. Život je posvetio borbi protiv neprijatelja i pomirenju zavađenih prelema u Crnoj Gori.

Njegove čudotvorne mošti počivaju u Cetinjskom manastiru. Iako predstavnici dvije različite epohe i Luka i Petar svojim djelima zadužili su pravoslavlje. Zato je i crvenim slovom obilježen praznik u pravoslavnom kalendaru i ne valja se baviti teškim poslovima.

 

Izvor.(Pink.rs)