U Banskom dvoru otvorena izložba “Nasilje u nasljeđe” slikarke Nine Babić

15.07.2021. | 21:03

U Velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci otvorena je izložba “Nasilje u nasljeđe” akademske slikarke Nine Babić.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić otvorila je večeras u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci izložbu akademskog slikara Nine Babić “Nasilje u nasljeđe?”.

Trivićeva je istakla da Babićeva izložbom “Nasilje u nasljeđe?” šalje snažnu poruku ženama žrtvama nasilja da treba da progovore, te pozivala javnost da se aktivnije uključi u osudu nasilja i podršku žrtvama.

“Izložba je primjer na koji način umjetnost može biti angažovana i zato pozdravljam hrabrost autora da jezikom umjetnosti progovori o ovoj tematici, ukaže na nasilje i prikaže njegovo stvarno lice s ciljem veće uključenosti cjelokupne zajednice u njegovom sprečavanju i zaustavljanju, te pomoći žrtvama”, rekla je Trivićeva otvarajući izložbu.

Ona je na izložbi nosila majicu na kojoj su ispisane poruke osude nasilja, ali i poziv svima da otvore oči i ne okreću glavu od nasilja.

Babićeva je navela da izložbom želi ukazati na probleme sa kojima se žene suočavaju.

“Potrebno je da se suočimo sa procesom koji prolaze žrtve nasilja. Izložbom želim da informišem javnost o posljedicama, uzrocima i procesima koje prolaze žrtve nasilja”, rekla je Babićeva.