U Banjaluci promovisana knjiga “Progovori da vidim ko si”

02.07.2021. | 21:50

U Banjaluci je večeras održana promocija knjige “Progovori da vidim ko si” autora Slobodana Roksandića, koju su izdali Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske i beogradsko udruženje “Izražajnost”.

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Bojan Đenić rekao je Srni pred promociju da je ovo knjiga namijenjena učenicima i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama, ali i široj javnosti, posebno onim koji se bave javnim nastupom i govorom.

On je naglasio da je Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske ovu knjigu odobrilo kao dodatno nastavno sredstvo.

Autor knjige naveo je da se dugo bavi dikcijom i da je godinama, radeći na seminarima i radionicama, uvidio koliko je kultura govora zapostavljena.

“Radeći sa decom i nastavnicima došao sam na ideju da tu prazninu nadomestim i da kao svog saveznika iskoristim nove tehnologije, tako da je najvažniji deo knjige njena multimedijalnost i interaktivnost, jer ima više od 20 audio i video lekcija, kao i svoju platformu koja se stalno ažurira”, naveo je Roksandić.

Direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović rekao je ovo projekat na koji je dato pozitivno mišljenje i da predstavlja neobavezno nastavno sredstvo u Srpskoj.

“Ovo je jako bitan priručnik zato što je imperativ zaštita srpskog jezika na našim prostorima, a uz to je potrebno i da imamo pravilan izgovor. Ako mi ne zaštitimo svoj jezik, sigurno ga neće zaštititi drugi”, naglasio je Damjanović.