U Banjaluci otvorena 20. godišnja izložba radova studenata Akademije umjetnosti

17.06.2021. | 16:16

U sklopu Univerziteta u Banjaluci u srijedu naveče je otvorena 20. godišnja izložba na kojoj je predstavljeno 140 umjetničkih radova studenata više studijskih programa na Akademiji umjetnosti ovog univerziteta.

Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci, prilikom otvaranja jubilarne izložbe izrazio je zadovoljstvo zbog vrijednog rada studenata, nastavnika i saradnika.

“Njihova umjetnička djela su prepoznata ne samo kod nas, već i u regionu i svijetu. Gdje god učestvuju naši umjetnici dobiju prestižne i neke od najvrednijih nagrada. U tom smislu oni će imati podršku Akademije i Univerziteta”, rekao je Gajanin.

Dragana Purković Macan, dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, rekla je da izložba pokazuje da su studenti lani vrijedno radili uprkos otežanoj situaciji usljed pandemije virusa korona.

Na tradicionalnoj završnoj izložbi predstavljeni su radovi visokoškolaca sa studijskog programa Likovne umjetnosti, smjerovi – Slikarstvo, Grafika, Intermedijalna umjetnost, Grafički dizajn, Animacija, Fotografija i Metodika likovne kulture.

Dušan Kovačević, student druge godine slikarstva na Akademiji umjetnosti, čiji su radovi prikazani na izložbi, rekao je da izložbe ovakve vrste mnogo znače za budućnost studenata.

“Uz ovakve izložbe veliki broj ljudi će imati mogućnost da vidi naše radove i da se upozna s nama. To mogu biti neki budući kontakti koji će nam služiti prilikom nastanka nas kao ličnosti i umjetnika. Mislim da će s našim generacijama, mladim umjetnicima, da se znatno popravi položaj same naše profesije na ovim prostorima”, pojasnio je Kovačević.

Prisutnima se obratila i ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić, koja je rekla da ova izložba pokazuje da Republika Srpska ima ljude i umjetnike koji nadahnjuju talentom i umjetničkim izrazom.

“Oni su na tom planu dokazani ne samo u Srpskoj, već i na međunarodnoj sceni, gdje su bilježili i bilježe zapažene rezultate. Novoosnovani Centar za razvoj i unapređenje kinematografije će u saradnji s Akademijom zasigurno iskoračiti u smislu stvaralačkog rada naših studenata, profesora i umjetnika koji će, sigurna sam, predstavljati Srpsku na najbolji način”, objasnila je Trivićeva.

U sklopu programa predstavili su se i apsolventi Filološkog fakulteta koji su recitovali poeziju po svom izboru, a u ulozi voditelja cjelokupnog programa na ljetnoj sceni Akademije umjetnosti predstavio se profesor Velimir Blanić.

Izložba je postavljena i može se pogledati na četiri lokacije: zgrada Rektorata i Akademije umjetnosti, u baraci Akademije umjetnosti, prostorijama Akademije umjetnosti preko puta Filološkog fakulteta i na Filozofskom fakultetu.