U Banjaluci otvoren ‘Intime Jazz Fest’

24.11.2020. | 08:21

Koncertom ansambla “Tamara Obrovac transhitria kvartet”, sinoć je u koncertnoj dvorani Banskog dvora otvoren 3. Festival džez muzike “Intime Jazz fest”, koji je ove godine, kao i svi drugi događaji iz svijeta umjetnosti i kulture, organizovan u nešto manjem formatu.

“Zaista je rijetkost da se neki festival održava u ovom vremenu. Jako je važno da u doba korone ne umre sve i da kultura ne prestane da živi. Svima je teško, ali muzičarima pogotovo s obzirom na to da koncerata zaista nema”, kazala je pjevačica, flautistkinja, kompozitorka i autorka tekstova ovog sastava Tamara Obrovac, zahvalivši se Banskom dvoru što je uspio da istraje u održavanju koncerata i u smanjenom obimu.

Obrovčeva je poznata je po specifičnom muzičkom iskazu i unikatnoj muzici u kojoj spaja džez i etničke uticaje zavičajne Istre, te je večerašnji koncert bio muzičko putovanje Istrom i Mediteranom, spojeno sa zvucima savremenog džeza.

“Što se Istre i džeza tiče, to je moj osnovni spoj. Istra je moja istina i moj korijen, a džez je moj zanat, ljubav i znanje”, rekla je ona.

S muzičarkom, uz njenog stalnog člana Krunu Levačića (bubnjevi), nastupili su Elvis Penava (akustična gitara) i Zvonimir Šestak (kontrabas), koji su svirali umjesto stalnih članova Uroša Rakoveca (akustična gitara) i Žige Goloba (kontrabas), koji, zbog trenutne epidemiološke situacije nisu bili u mogućnosti da doputuju iz Slovenije.

Drugog dana festivala, večeras, u koncertnoj dvorani od 20 časova nastupiće džez sastav “Per Bas Viking Matisen trio”, kojeg čine Per Matisen iz Norveške, koji svira kontrabas i električni bas, Danijel Bulatkin (Češka/Rusija), koji svira klavijature, te bubnjar Utci Cimring iz Izraela.

Festival će trajati do četvrtka.