U Banjaluci otvoren Festival studentskih pozorišta “Kestenburg”

16.11.2019. | 23:31

Koncertom beogradskog a kapela hora “Viva voks” u Banjaluci je večeras otvoren treći Festival studentskih pozorišta “Kestenburg”.

Od ukupno 87 predstava iz cijelog svijeta koje su se našle u širem izboru ovogodišnjeg “Kestenburga” tri predstave sa tri kontinenta Evrope, Azije i Amerike čine takmičarski dio ovogodišnjeg festivala.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je ovaj festival jedinstven po svojoj strukturi i organizaciji, ali i ciljnoj publici na koju želi da ostavi dominantan utisak, a to su mladi.

– Studenti su uvijek spremni da daju više i da iznad svojih snaga pokušaju da pokažu svoj talenat i ono što mogu, a sam međunarodni karakter festivala pokazuje da je to interesovanje veliko – rekla je Trivićeva novinarima.

Direktor festivala Aleksandar Pejaković rekao je da 3. “Kestenburg” nije obiman kao prethodna dva, ali da će se kvalitetom izdvajati.

On je naveo da je prvi put predviđen i prateći sadržaj sa poznatim glumcima iz Beograda, gdje je ostvarena odlična saradnja sa “Јugoartom” i “Teatrom na brdu”.

Pejaković kaže da će publika u Banjaluci ponovo imati priliku da vidi Vojina Ćetkovića u predstavi “Noć bogova”, ali i prvi put Svetlanu Cecu Bojković u remek djelu Nikole Pejakovića “Celo telo tu me boli”.

Najbolju predstavu festivala izabraće žiri kojeg čine Vojin Ćetković, predsjednik, Neda Simić Žerajić i Nikola Kolja Pejaković članovi, kao i žiri medija u sastavu Vladimir Kecmanović, Dževdet Tuzlić i Tatjana Marjanović, ali i žiri Glasa srpske. Kruna ovogodišnjeg festivala su nagrade zlatni, srebrni i bronzani kesten, čiji je autor banjalučki umjetnik Zoran Bjelošević.

Treći po redu festival studentskih pozorišta Kestenburg otvoriće predstava “Zagrobni život” pozorišta mladih iz San Franciska, a istog dana publika će imati priliku da pogleda i pozorišno ostvarenje “Krug života” u izvođenju ansambla iz Bugarske.

Dodjela nagrada ovogodišnjeg Kestenburga zakazana je za 20. novembar.

 

Izvor:(RTRS)