U Banjaluci održan koncert Pjevačke družine Svetlane Spajić

31.01.2019. | 21:14

Koncert Pjevačke družine Svetlane Spajić iz Beograda, održan u velikoj koncertnoj sali Kulturnog centra Banski dvor u srijedu veče, dokazao je i pokazao najmanje dvije stvari…

Prva je da za tradicionalnu srpsku pjesmu sa prostora Krajine, Hercegovine, Romanije, Korduna, Banije, Posavine, zapadne Slavonije, Like i Dalmacije danas i te kako ima interesovanja, odnosno da ojkača i dalje ima svoje ljude. Druga stvar, lakše dokaziva od prve, jeste činjenica da je koncert bio kruna jedne uspješne godine, i družine koja je pjevala, i Kulturnog centra koji je bio domaćin.

Iako se uspjesi jedne godine rezimiraju krajem decembra, a ne krajem januara, zbog izuzetne produkcije Banskog dvora ni danas nije zgoreg pomenuti da ova kuća trenutno nudi ako ne jedan od najkvalitetnijih programa u istoriji postojanja, onda sigurno u posljednjih deceniju ili dvije. S druge strane, Pjevačka družina Svetlane Spajić nakon veoma uspješne godine u svijetu, a neposredno nakon nastupa na “Kustendorfu”, sjajnim glasovima zablistala je i u Banjaluci.

Svetlana Spajić, koja predvodi svoju družinu već skoro deset godina, na ovom koncertu, između ostalog, izvela je više pjesama iz Bosanske Krajine, kao omaž etnomuzikologu Vladi Miloševiću, čiji su život i rad vezani za pomenuti prostor.

“Naša družina će uskoro ući u studio da snimi novi album, a ovog proleća će osvojiti svojim koncertom još jedan kontinent – Afriku”, kazala je Spajićeva tokom koncerta pored čijeg glasa su se čuli još i glasovi Jovane Lukić, Suzane Đorđević, Marije Meršnik i Ane Mratinković.

U tradicionalnoj nošnji članice ansambla izvodile su pjesme “na glas”, “iz vika”, “na bas” i druge, a sve to brojna publika propratila je glasnim aplauzom, koji je dokazao zbog čega ovu družinu prati visok izvođački nivo, poštovanje stilskih osobenosti srpskog starog pjevanja iz svakog kraja i zajednički rad sa čuvarima seoske pjevačke tradicije starije generacije.

Pjevačka družina do sada je nastupala u prestižnim koncertnim dvoranama (Koncertgebau, Koncerthaus, Rasa, Teatro Real, Tajvanska nacionalna koncertna dvorana) i na festivalima širom Evrope, Azije i Sjedinjenih Američkih Država. Redovno nastupaju i na narodnim saborima u Srbiji, Kninskoj Krajini i Slavoniji. Godine 2012. objavile su album “Siv sokole”, potom i album sa čuvenom pjevačicom iz Crnuće Olgom Krasojević. Album “Pesme iz Jasenovca”, na kojem pjevaju sa pjevačicom iz Jasenovca Smiljom Kotur, objavljen je 2016. godine.

Grupa uskoro ulazi u studio da snima novi album, a pozvana je i na jubilarno 25. izdanje jednog od najpoznatijih svjetskih festivala sakralne i tradicionalne muzike u Fesu u Maroku.

 

Izvor:(Nezavisne novine)            Foto:(Vedran Ševčuk)