U Banjaluci održan koncert “Djeca su ukras svijeta”

19.04.2019. | 00:48

Koncert “Djeca su ukras svijeta” održan je danas u Banjaluci, a razigranoj banjalučkoj publici predstavilo se oko 150 izvođača.

Koncert je prvi put održan u sklopu manifestacije “Dječije carstvo”, zahvaljujući pokroviteljstvu predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović.

Direktor manifestacije “Dječije carstvo” Slobodan Stošić rekao je novinarima nakon koncerta da se ova manifestacija organizuje povodom Dana grada Banjaluka, a ove godine je proširena muzičkim koncertom.

Stošić je istakao da je “Dječije carstvo” najveći međunarodni dječiji festival poezije koji promoviše kulturno stvaralaštvo djece osnovnoškolskog uzrasta, na koji dolazi 70 finalista i desetak pisaca.

“Ove godine pozvali smo i eminentne umjetnike Leontinu Vukomanović, Tijanu Dapčević i Minju Subotu da napravimo jedan muzički događaj sa banjalučkim zvjezdicama `Đurđevdanskog festivala`, horom Male pjevačke akademije, te združenim horom banjalučkih osnovnih škola kojih je bilo oko stotinjak”, rekao je Stošić.

On je naveo da osim koncerta “Djeca su ukras svijeta” manifestaciju “Dječije carstvo” čini nekoliko programskih cjelina kao što su Međunarodni festival dječije poezije, te takmičenje u recitovanju učenika banjalučkih i svih osnovnih škola u Srpskoj.

Legendarni voditelj popularne emisije “Muzički tobogan” Minja Subota izrazio je zadovoljstvo što je današnji koncert počeo pjesmom “Sloboda” sa prošlogodišnjeg “Dječijeg beogradskog proleća” koju je on komponovao.

“Kad posmatrate dvoranu i sve prisutne vidite da Banjaluka nosi neki rokenrol u sebi, svi ustaju, pevaju, to je karakteristika odavno koja je ovde prisutna što je jako lepo i to ponese”, rekao je Subota.

On je istakao da su djeca u Banjaluci slobodnija i znaju sve pjesme, te da je jako izražena muzikalnost.

Leontina Vukomanović rekla je da se sa Minjom Subotom poznaje od 1985. godine iz emisije “Muzički tobogan” i da je uvijek fantastično kad su publika djeca i roditelji.”Bukvalno su svi danas pevali sve pesme, svi su bili na nogama, a meni je posebno drago da smo upravo mi muzički gosti manifestacije `Dečije carstvo` gde ima mnogo dece koja su talentovana, koja pišu, recituju, pevaju, glume i plešu”, rekla je Leontina.

Ona je navela da je današnji koncert bio lijep, ističući da Banksi dvor posjeduje tu prisnost scene i publike, te da ga je potrebno prenijeti na veći prostor da ga vidi veći broj djece.

Tijana Dapčević je istakla da je sa djecom uvijek spektakl raditi i uvijek je radost jer su djeca najiskrenija publika.

Ona je rekla da je radost raditi sa djecom i sa herojem svog djetinstva Minjom Subotom, uz čije je pjesme odrasla, te istakla važnost ovakve dječije manifestacije.

Jedan od učesnika današnjeg koncerta bio je i Danilo Milosavljević /12/ član Male pjevačke akademije rekao je da je počastvovan što je dobio poziv za učešće na današnjem koncertu.

Petogodišnji Nebojša Skenderija oduševljen je današnjim koncertom i kaže da je na koncert došao u pratnji tetke i da je sa njom plesao i pjevao.

Na današnjem koncertu za djecu nastupili su i horovi osnovnih škola “Ivo Andrić” i “Sveti Sava” iz Banjaluke, hor Male pjevačke akademije, plesni klub “Siti džez” i učesnici Đurđevdanskog festivala i festivala “Mali kompozitor”.

Koncert “Djeca su ukras svijeta” održan je u Banskom dvoru, a ulaz je bio besplatan.

 

Izvor:(Nezavisne novine)