U Banjaluci obilježen Međunarodni dan muzeja

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske i u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci večeras je prigodnim manifestacijama obilježen Međunarodni dan muzeja.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da učešće Muzeja savremene umjetnosti, kao i drugih muzejskih ustanova u Republici Srpskoj u obilježavanju međunarodnih manifestacija predstavlja važan korak u unapređenju muzejske djelatnosti i stvaranju drugačije veze sa publikom, afirmišući među njima muzejsku djelatnost.

“Muzejske ustanove u Republici Srpskoj i na ovaj način potvrđuju sopstveni značaj, značaj onoga što baštine, kao i spremnost da svojim programima i sadržajima stanu rame uz rame sa svim, pa i najvećim muzejskim ustanovama. Sa njima čine zajedno jednu porodicu koja baštini kulturu, umjetnost i prirodno bogatstvo Evrope i cijelog svijeta”, rekla je Trivićeva u obraćanju u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Ona je naglasila značaj dijela programa obilježavanja koji animira najmlađu publiku i aktivno je uključuje u muzejske programe na njima prijemčiv način, njegujući višestruko korisnu naviku kod njih u skladu sa važnim strateškim ciljem razvoja publike i unapređenja kulturne pismenosti u zajednici.

“Na ovaj način se stvaraju i njeguju poklonici umjetničkog stvaralaštva i kulture koju baštine naši muzeji, a istovremeno i doprinosi dugoročnom razvoju kulture Republike Srpske”, dodala je Trivićeva.
Ona je svim muzejima i muzejskim radnicima u Republici Srpskoj čestitala Međunarodni dan muzeja, uz želju da njihove programe vidi i doživi što veći broj publike.

U Muzeju savremene umjetnosti Međunarodni dan muzeja obilježen je predavanjem Miroslava Malinovića pod nazivom “130 godina zdanja Stare austrougarske željezničke stanice”, te koncertom Kvarteta truba Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

U Muzeju Republike Srpske Međunarodni dan muzeja obilježen je pod sloganom “Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje”. U okviru programa nastupili su učenici Instituta za moderno muzičko obrazovanje “Opus konmuzika” – Muzička škola Banjaluka i otvorena izložba akvarela akademskog slikara Branka Jungića pod nazivom “Vibrantnost u prostoru polja”.

Obilježavanju je prisustvovao i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

 

 

Ostavite komentar: