Tuga za kulturni svijet: Preminuo glumac Dragoslav Savić-Safa

Rođen je 16. marta 1960. godine u Nišu. U Narodnom pozorištu zaigrao je, najpre kao gost, u predstavi ”Kralj i njegov komediograf”’ 1996. godine, a zatim i kao stalni član, iste godine, u predstavi ”Život provincijskih plejboja”, u ulozi Bore. U ovih 25 godina, ostvario je niz uloga u predstavama: ”Pješice”, ”Putujuće pozorište Šopalović”, ”Tamni vilajet”, ”Samoubica”, ”Ukroćena goropad”, ”Sabirni centar”, ”Mačoizam”, ”Gde je nestao Harms”, ”Veliki manevri u tijesnim ulicama”, ”Herostrat”, ”Kneginja od Foli Beržera”, ”Kako vam drago”… do neizašle premijere predstave ”Heroj nacije” u ulozi Budimira Životića. Posebno izdvajamo ulogu ujka Vase u predstavi ”Gospođa ministarka” 2009. godine, kao i ulogu ”Žorž Danden” u istoimenoj predstavi Molijera, koju je Safa režirao povodom obilježavanja svojih 30 godina rada, saopšteno je iz Narodonog pozorišta u Nišu.

Savić je dobitnik tri nagrade na susretima profesionalnih pozorišta Srbije ,,Joakim Vujić“
Dragoslav Savić dobitnik je tri nagrade na susretima profesionalnih pozorišta Srbije ”Joakim Vujić”. Sam je izdvajao nagradu dobijenu 1993. godine za ulogu Žorž Dandena ostvarenu u Narodnom pozorištu Pirot.
”Bio je autor i reditelj više TV emisija na niškim televizijama, režiser iz hobija, kako je sam govorio, duhoviti, nenadmašni komičar, koga su rado gledali naši sugrađani, kao i gledaoci širom Srbije. Gledali smo ga, do skoro, na TV Prva u seriji ,,Dođi juče“ sa glumcem Goranom Sultanovićem. Radovao se toj ulozi, gdje je potpuno bio u svom fahu. I radovao nas je svojim humanim odnosom, profesionalnim radom, brigom i pažnjom. U toliko nam Safin odlazak izgleda teško preboljiv” – navode u Narodnom pozorištu u Nišu.
Savića će mnogi pamtiti i po ulozi Staneta Piroćanca u istoimenoj monodrami, kojom je godinama Nišlije zasmijavao do suza.
Od Safe se oprostio i niški glumac Miroljub Nedović – Riki koji je sa njim igrao zajedno u više predstava.
”Dragoslav Savić Safa. Najomiljeniji niški ”Piroćana”. Otišao je sa životne pozornice i preselio se na nebesku scenu večnosti. Počivaj u miru i igrao u veselju sa anđelima, druže moj, napisao je Nedović na ”Fejsbuku”.
Sahrana Dragoslava Savića Safe je 7.aprila u 13 časova na groblju u Vrežini a komemoracija će biti održana 8. aprila u 12 sati u sali Narodnog pozorišta, prenosi Blic.

Ostavite komentar: