Trka za Kristalni globus: Holivudska zvijezda predvodi žiri Filmskog festivala Karlove Vari

30.05.2023. | 13:49

Međunarodni festival Karlove Vari, koji će po 57. put biti održan od 30. juna do 8. jula, jedna od najznačajnijih filmskih smotri u Centralnoj Evropi, otkrio je koji će se filmovi takmičiti za nagrade, ali i članove žirija koji će odlučivati o prestižnim priznanjima.

Novi naslovi reditelja kakvi su Paskal Plante („Red Rooms“), Stefan Komandarev („We Have Never Been Modern“), Tinatin Kajrišvili („Empty Nets“) i Babak Džalali („The Hypnosis“) u trci su za Gran pri Filmskog festivala u Karlovim Varima – Kristalni globus.

Tu su i ostvarenja „novajlija“, kakvi su Ernst de Gir, Itsaso Arana ili Siril Aris.

Glavna takmičarska selekcija nudi devet svjetskih premijera i dvije evropske premijere, a američka glumica Patriša Klarkson predvodiće žiri Karlovih Vari. Pored nagrađivane glumice, poznate po filmovima „Zelena milja“, „Dogvil“, „Laku noć i srećno“, u žiriju će biti i njen kolega Beri Vard, reditelj Olmo Omerzu, Dora Bukaka i Džon Najn..

Selekcija „Proksima“, zamišljena kao „podijum“ za hrabre iskorake mladih filmskih stvaralaca, ali i onih etabliranih, posjetiocima festivala predstaviće deset svjetskih i dvije evropske premijere. „Hrabrost, razigranost i svežinu“ pronaći će publika u ostvarenjima Tomasa Imbaha, Kirosa Papavasolua, Aleksandrua Solomona, Emili Brisavone…

U programu specijalnih selekcija, publika će, prema riječima organizatora Karlovih Vari, uživati u bogatsvu stilova i žanrova. Biće tu pet dugometražnih filmova i tri dokumentarca, među kojima je svjetska premijera ostvarenja Žana Gabrijela Perioa „Facing Darkness“, a naslov koji je odnio nagradu na Sandensu „Slow“ Marije Kavtaradze biće prvi put prikazan u Evropi, prenosi „Varajeti“.

“Bila je nevjerovatna avantura za čitav programski tim da napravimo selekciju. Toliko smo ponosni da jedva čekamo da podijelimo svoj izbor s publikom”, kazao je Karel Oh, umetnički direktor Karlovih Vari.

Oznake: Fesitavl