Trivićeva na sajamu knjiga u Beogradu: Ćirilica temelj nacionalnog identiteta

24.10.2022. | 14:00

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je danas da je ćirilica dio srpskog bića i temelj nacionalnog identiteta, pa je jasno zašto je “Čitajmo zajedno ćirilicom” slogan Republike Srpske i njenih izdavača na 65. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Otvarajući nastup Republike Srpske na Sajmu knjiga u Beogradu, Trivićeva je u prigodnoj besjedi podsjetila da se Srpska ove godine 12. put zaredom predstavlja na jednom od najvažnijih književnih i kulturnih događaja u ovom dijelu Evrope.

“Sajam knjiga u Beogradu je najljepši praznik i festival knjige, kroz koji njegujemo i čuvamo književnost srpskog naroda kao najljepši izraz narodnog postojanja i trajanja. To nam pokazuje koliko smo ponosni na bogatstvo književnog stvaralaštva srpskog naroda”, istakla je Trivićeva.

Ona je navela da je umjetnost riječ, jer je riječ osnovno sredstvo za oblikovanje umjetničke slike stvarnosti ili čovjekovog duhovnog svijeta.

“Ona je sinteza znanja i iskustva, kulture i tradicije, običaja i vjerovanja i najpotpunija istorija materijalne i duhovne kulture jednog naroda”, rekla je Trivićeva.

Trivićeva je istakla da se srpski narod tokom svog postojanja borio da sačuva svoje najveće vrijednosti – jezik i pismo, jer ga to čini narodom.

“Srpska ćirilica je temelj našeg identiteta i zato ne smijemo dozvoliti da se gubi. Najplemenitije misli, najljepša osjećanja i najvažniji zakoni napisani su ćirilicom”, podsjetila je Trivićeva.

Ona je napomenula da današnje generacije žive u vremenu digitalizacije i u eri novih medija, tako da je njihov način obrazovanja potpuno drugačiji od onoga koji su imali naši preci.

“Važno je shvatiti da se tradicionalno i moderno ne isključuju, već nadopunjuju. Zato je Ministarstvo prosvjete i kulture angažovalo studente završnih godina grafičkog dizajna kako bi kreirali ćirilično pismo u fontovima koji mogu da se koriste na internetu“, naglasila je Trivićeva.

Ona je objasnila da je cilj da se kreiraju ćirilični fontovi koji će biti i u stručnoj primjeni, kao i da se, sa druge strane, animiraju mladi da što više čitaju ćirilične knjige.

“To je jedna od tema koja će biti postavljena u okviru današnjeg panela na kojem učestvuju značajni stručnjaci. Panel diskusijom, koja je veoma važna, otvaramo predstavljanje Republike Strpske na Sajmu knjige u Beogradu, jer smatramo da su jezik i pismo najvažniji elementi nacionalnog identiteta srpskog naroda i da je ovo jedan od programa kojim realizujemo Povelju srpskog kulturnog prostora koju smo potpisali zajedno sa Srbijom”, rekla je je Trivićeva.