Trivićeva otvorila izložbu: “Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi” u Banjaluci

16.06.2021. | 15:06

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić otvorila je u Banjaluci izložbu “Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi” i tom prilikom ocijenila da su srpski i ruski narod imaju zajedničku kulturu i određena kulturna obilježja.

Izložba otkriva malo poznate, direktne veze između slavnih ruskih pisaca i srpskog naroda, njihova zalaganja za srpska pitanja, za ruske dobrovoljce u srpsko-turskom ratu.

Izložbu čini 15 plakata posvećenih Dostojevskom i 15 plakata o Tolstoju. Trivićeva je istakla da su srpski i ruski narod usmjereni jedni na druge, te da će dah ruske knjižvenosti osjetiti i posjetioci Narodne i univerzitetske biblioteke u Banjaluci.

Ona je navela da je ova izložba koristila arhivsku građu nekoliko pravaca, od pozorišne, arhivske, preko književne.

Trivićeva je istakla da resorno ministarstvo uvijek podržava izložbe, posebno kada se veličaju dva velika književnika, kako Tolstoj, tako i Dostojevski, koji su ostavili trag u književnosti koja se obrađivala i kroz obrazovne sisteme i šire.

“Sigurno je uticala na mnoge naše oblasti, ne samo književnosti, već i kulture u cjelini”, rekla je Trivićeva novinarima. Autor izložbe Nataša Bulatović rekla je da je ideja izložbe da se prikaže kako su Srbi sa prostora bivše Jugoslavije doživljavali ovu dvojicu pisaca kroz kritiku, prevodilačke radove, izdavaštvo, filmove, dramsku umjetnost.

Bulatovićeva, koja je bibliotekar u Biblioteci grada Beograda, napomenula je da su 2011. godine uradili ovu izložbu za Dane srpske kulture u Moskvi i Sankt Peterburgu.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srske LJilja Petrović Zečić rekla je da je mnogo dodirnh tačaka između Tolstoja i Dostojevskog, ali i njih dvojice sa srpskom kulturom. Ona se nada da će Banjalučani pogledati ovu izložbu, koja će biti otvorena narednih 30 dana.

Direktor Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov navela je da je saradnja te institucije kulture sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Srpske izvanredna.

Ona je rekla da su bibliteke u vrijeme pandemije virusa korona bile sučene sa velikim izazovima, te je za septembar najavila naučni skup “Biblionet”, na kojem će biti razmatrana ova tema i razmijenjena iskustva među bibliotekarima.

Izložbu “Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi” je priredila Biblioteka grada Beograda, a ove godine se obilježava 200. godina od rođenja Fjodora Mihajloviča Dostojevskog.

Oznake: Banjaluka, Izložba