Trivićeva otvorila izložbu “Dva plus dva”: Važno povezivanje umjetnika iz Srpske i Srbije

26.05.2022. | 21:55

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić otvorila je večeras u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) izložbu “Dva plus dva”, te naglasila da se na ovaj način afirmiše saradnja likovnih umjetnika iz Srpske i Srbije i radi na njihovom povezivanju.

“U ime Ministarstva prosvjete i kulture Srpske mogu reći da smo ove godine u okviru godišnjeg budžeta za sufinansiranje programa i projekata u kulturi značajno povećali sredstva za sufinansiranje projekata iz oblasti vizuelne i multimedijalne umjetnosti”, rekla je Trivićeva.

Ona je naglasila da je cilj u narednim godinama razvoj te oblasti i podrška likovnim umjetnicima, kao i pružanje podrške ovakvim vidovima saradnje umjetnika, a posebno predstavljanju umjetnika iz Republike Srpske u Srbiji.

“Nadam se da će se ovakav vid saradnje nastaviti, na radost svih ljubitelja umjetnosti u Republici Srpskoj”, rekla je Trivićeva.

Ona je naglasila da Srpska treba da bude ponosna što ima sjajne umjetnike i djela koja se izlažu u ANURS-u.

Prema njenim riječima, naziv izložbe “Dva plus dva” govori o bliskoj saradnji umjetnika iz Srpske i Srbije koji na specifičan način pokazuju koliko su kvalitetni u svom radu.

“Srpska i Srbija sarađuju u kontinuitetu kada je riječ i o razmjeni umjetnika i saradnji na brojnim projektima. Ovo je jedna od značajnijih izložbi u Srpskoj, a u narednom periodu će to moći da isprati i publika u Srbiji”, rekla je Trivićeva.

Komisija za izlagačku djelatnost Galerije ANURS, prema izboru autora izložbe Milivoja Unkovića, uvrstila je ovu izložbu u ovogodišnji program kojom stavlja akcenat na aktuelno savremeno stvaralaštvo i potrebu Akademije da u svoje aktivnosti uvrsti što više mladih i darovitih umjetnika.

Pokrovitelj izložbe, koja će biti otvorena do 30. juna, je “Grave osiguranje”.