Trivić: Važno da se Srpska predstavi na vodećem Sajmu knjiga u Evropi

23.10.2022. | 21:06

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i ministar kulture i informisanja Srbije Maja Gojković zajedno su večeras posjetile štand Republike Srpske na 65. Međunarodnom sajmu knjiga U Beogradu na kom izdavači iz Srpske organizovano nastupaju pod sloganom “Čitajmo zajedno-ćirilicom”.

Trivićeva je izjavila Srni da je veoma važno da se Republika Srpska predstavi na Sajmu knjiga u Beogradu koji je vodeći u Evropi i da publika upozna kako nova izdanja, tako i prevode djela najznačajnijih književnika iz Srpske.

Ona je istakla da se Srpska na sajmu predstavlja sloganom “Čitajmo zajedno-ćirilicom”, napominjući da je to i naziv kampanje Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske kojom se želi promovisati ćirilica.

Trivićeva je naglasila da je važno da se mladima prenese koliko je važno da znaju čitati ćirilicu.

Ona je ukazala i na nedostatak ćiriličnih fontova, što je jedna od potreba domaćih dizajnera i grafičara, napominjući da nedovoljan izbor ćiriličnih fontova utiče i na dizajniranje proizvoda, promociju, reklamu.

Trivićeva je naglasila da će kampanja biti nastavljena i naredne godine tako što će biti objavljen konkurs za nove ćirilične fontove na internetu.

Ona kaže da je raduje to što će na sajmu izlagati studenti likovih akademija iz Banjaluke i Trebinja koji su učestvovali u takmičenju za najbolje radove na ovu temu.

Trivićeva je izrazila uvjerenje da će saradnja sa Ministarstvom kulture i informisanja Srbije biti uspješno nastavljena kroz program Povelje o srpskom kulturnom prostoru, ali i kroz zajedničko učešće na manifestacijama, povezivanje ustanova i institucija.

“Iza nas je projekat izgradnje Ćopićeve kuće, a nastavljamo da radimo na svemu što čini srpski nacionalni identitet. Mislim da smo dosta toga uradili i vjerujem da ćemo nastaviti u najboljem duhu i u narednom periodu”, rekla je ona.

Gojkovićeva je rekla je da je štand Republike Srpske bogat sadržajima, a da posebnu ljepotu daje to što je njegov moto “Čitajmo zajedno-ćirilicom”.

“Posebno lepo je to što je moto prosto pisanje i uživanje u našem ćiriličnom pismu kojeg mi stalno negde neopravdano zapostavljamo, a naš veliki zadatak je da ne dozvolimo da se ćirilica zapostavi, da budemo ponosni na nju i da prosto mlade generacije otrgnemo od tog kompjuterskog rečnika i načina izražavanja”, istakla je ona.

Trivićevu i Gojkovićevu je na štandu Republike Srpske dočekao šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, koji je sa njima posjetio izlagače iz Srpske.

Reprezentativni nastup Republike Srpske pod motom “Čitajmo zajedno–ćirilicom” biće svečano otvoren sutra u 12.00 časova. Nastup će otvoriti ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

U ime Predstavništva Republike Srpske u Srbiji goste, publiku i predstavnike medija pozdraviće Cicović, a u ime Ministarstva kulture i informisanja Srbije obratiće se pomoćnik ministra za savremeno stvaralaštvo Radovan Jokić.

Obraćanje Trivićeve će istovremeno biti i uvod u panel o srpskom jeziku i pismu na kom će govoriti profesori Veljko Brborić, Miloš Kovačević, Aleksandar Milanović i predstavnici ministarstava kulture Srpske i Srbije Tanja Đaković i Mladen Vesković.

Osim svečanog otvaranja i panela najavljeno je i pet promocija izdavača iz Srpske.