Trenutak revolucionarne promjene: Na današnji dan odštampana prva knjiga

30.09.2020. | 13:39

Istoričari vjeruju da je odštampano 180 primjeraka Gutenbergove Biblije, a zna se da postoji 49 originalnih primjeraka, od kojih je 21 kompletan.

Gutenbergova Biblija, poznata i kao Biblija u 42 reda, ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najstarija mašinom štampana knjiga na svijetu, čiji su prvi primjerci, pojedini vjeruju, odštampani 1454-1455. godine. Drugi, ipak, smatraju da je prvi put odštampana na današnji dan 1452. godine.

Ovo je prva knjiga ikada odštampana štamparskom mašinom na zapadu i simbolizuje početak štampe i trenutak revolucionarne promjene u istoriji komunikacije.

Štampao ju je Johan Gutenberg iz Majnca u Njemačkoj i ujedno se smatra najstarijom knjigom koja je štampana tehnikom pokretnih slova, iako postoje primjeri koji navode da se u Kini štampalo na ovaj način vjekovima ranije, kao u slučaju Dijamantske sutre.

Istoričari vjeruju da je odštampano 180 primjeraka Gutenbergove Biblije, a zna se da postoji 49 originalnih primjeraka, od kojih je 21 kompletan. Nijedan primerak nije prodat godinama unazad. Stručnjaci pretpostavljaju da bi dosegao cifru od 35 miliona dolara, piše Telegraf.rs.