Tradicionalni “Dučićev dan” u Trebinju: Praznik stiha preko Zoom aplikacije

05.04.2021. | 20:55
Tradicionalna kulturna manifestacija “Dučićev dan”, posvećena velikom srpskom pjesniku Jovanu Dučiću, biće održana u Trebinju u srijedu, 7. aprila, a naučni skup “Poetika i poezija Miroslava Maksimovića” biće organizovan istog dana putem internet “Zum” platforme, najavljeno je iz trebinjske Gradske uprave.

Manifestacija, koja se tradicionalno održava na praznik Blagovijesti, kada je Dučić preminuo, počeće u srijedu u devet časova svetom liturgijom i pomenom pjesniku u Hercegovačkoj Gračanici u Trebinju.

Svečano otvaranje naučnog skupa “Poetika i poezija Miroslava Maksimovića”, koje će biti organizovano na “Zumu”, predviđeno je za 9.15 časova u Svečanoj sali Gradske uprave Trebinje i u Biblioteci Instituta za književnost i umjetnost iz Beograda.

Pozdravne riječi na otvaranju skupa uputiće gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, direktor Instituta za književnost i umjetnost iz Beograda Bojan Jović, kourednik skupa Svetlana Šeatović i pjesnik Miroslav Maksimović.

O poeziji Miroslava Maksimovića govoriće književnici, naučni saradnici i profesori srpskog jezika i književnosti iz Beograda, Nikšića, kao i profesor sa Univerziteta u Indijani Bogdan Rakić. Polaganje cvijeća na Dučićev grob u Hercegovačkoj Gračanici predviđeno je za 11 časova.

Skup će biti zatvoren u 19.00 časova u Muzeju Hercegovine, kada će biti otvorena izložba o Matiji Banu “Pisma sa Banovca” Etnografskog muzeja iz Beograda i Arhiva Srbije.