Tradicionalna manifestacija: U Banjaluci počeli “Dani Vlade S. Miloševića”

07.06.2021. | 21:25

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković rekla je večeras da je tradicionalna manifestacija “Dani Vlade S. Miloševića” jedna od najvažnijih muzičkih manifestacija u Republici Srpskoj.

“Ovom manifestacijom odaje se počast i baštine djela našeg velikana Vlade Miloševića, čuvenog etnomuzikologa, kompozitora i pedagoga”, istakla je Đakovićeva otvarajući večeras u Banjaluci “Dane Vlade S. Miloševića”.
Ona je rekla da ova manifestacija, koja je nastala u saradnji Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Muzikološkog društva Republike Srpske,
pomjera granice istovremeno čuvajući nematerijalno kulturno nasljeđe od zaborava dajući mu na značaju, važnosti i vrijednosti.
“Posebno je značajan edukativni karakter ove manifestacije i to je ono što predstavlja jedno od strateških opredeljenja kulturne politike Republike Srpske, jer na taj način razvijamo publiku, širimo znanja i otvaramo vrata kulture svim građanima”, zaključila je Đakovićeva.
Dvadeseta manifestacija “Dani Vlade S. Miloševića” počela je u Kulturnom centru Banski dvor koncertom Gudačkog orkestra Akademije umjetnosti sa solistima.
Svečanom otvaranju manifestacije prisustvovali su predstavnici institucija Republike Srpske, grada Banjaluka, radnici iz oblasti muzike i kulture.