“Tradicionalna i prepoznatljiva kulturna manifestacija”: Uprkos koroni, sve je spremno za “Jesenju sonatu”

28.09.2020. | 12:51

Uprkos velikim organizacionim izazovima prouzrokovanim pojavom pandemije virusa korona, „Banski dvor – Kulturni centar“ prilagodio je svoj rad novonastalim okolnostima i iznašao način kako da održi kontinuitet organizovanja reprezentativnih kulturnih sadržaja u vlastitoj produkciji.

Sa željom da na ovom planu napravi dodatni iskorak u produkcijsko-organizacionom i kvalitativnom smislu, ustanova je prema uzoru na sve značajnije kulturne centre u regionu, tokom 2018. godine pokrenula organizaciju nekoliko vlastitih višednevnih kulturnih manifestacija.

S tim u vezi, Banski dvor i u ovim nesvakidašnjim okolnostima „nove normalnosti“, s ponosom želi najaviti skorašnje održavanje 3. Internacionalnog muzičkog festivala „Jesenja sonata“, manifestacije koja je već nakon prva dva festivalska izdanja snažno odjeknula u čitavom regionu, dobivši izuzetno pozitivne recenzije od strane muzičke kritike, te veliku podršku publike koja nam je kroz maksimalnu posjećenost svim koncertnim večerima, pokazala da se nalazimo na pravom putu i da umjetnička muzika itekako ima svoje posjetioce, ukoliko im se ponudi kvalitet i adekvatna promocija pripremljenog programa.

Zamišljen kao elitni, višednevni muzički događaj, susret vrhunskih muzičkih umjetnika iz zemlje i inostranstva, te svojevrsni nacionalni i internacionalni forum najviših umjetničkih standarda, pred nama je 3. Internacionalni muzički festival „Jesenja sonata“ koji će od 7. do 11. oktobra u Banskom dvoru i Banjaluci, ugostiti značajna imena umjetničke muzike današnjice.

Iako će festival obuhvatiti koncerete renomiranih muzičkih sastava i izvođača, zahvaljujući menadžerskim aktivnostima ustanove, te podršci pokrovitelja i sponzora, organizator je obezbijedio pristupačnu cijenu festivalske ulaznice za svako koncertno veče koja iznosi pet KM.

Imajući u vidu činjenicu da je i pored liberalizacije mjera u smislu dozvoljenog broja posjetilaca u ustanovama kulture taj broj i dalje znatno manji u odnosu na kapacitet naše ustanove, Banski dvor se potrudio da za sve one koji ne uspiju doći do festivalske ulaznice obezbijedi „live stream“ tj. direktan prenos svake festivalske večeri na zvaničnom Jutjub kanalu Banskog dvora.

“Kroz svoje treće festivalsko izdanje „Jesenja sonata“ je već postala tradicionalna i prepoznatljiva kulturna manifestacija koja će, uvjereni smo u budućnosti još snažnije stimulisati muzički i kulturni razvoj grada i Republike Srpske, te na radost publike, svake godine polovinom oktobra u Banskom dvoru okupljati najznačajnija imena domaće, regionalne i svjetske muzičke scene”, rekao je direktor Banskog dvora Mladen Matović.

Festival će se održati u periodu od 7. do 11. oktobra i obuhvatiće pet cjelovečernjih koncerata etabliranih muzičkih umjetnika u velikoj Koncertnoj dvorani Banskog dvora. Svi koncerti će počinjati u 20.00 časova, a broj mjesta u publici ograničen je na 106 posjetilaca.

Kao i na svim proteklim događajima u Banskom dvoru tokom svake festivalske večeri obavezno je nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu. Ulaznice za sve festivalske večeri u prodaji su od danas, 28. oktobra od 12.00 časova na biletarnici Banskog dvora, a moći će se kupiti svakim danom, osim nedjeljom od 10 do 18 časova.

Pokrovitelji festivala

Pokrovitelji festivala su Grad Banjaluka, Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, dok je Banka partner Banskog dvora Adiko banka. Prijatelj festivala je kompanija MTE:L.

Program festivala

Čast da otvori „Jesenju sonatu“ pripašće renomiranom kamernom orkestru KAMERATA AKADEMIKA iz Novog Sada, koji će održati svoj cjelovečernji koncert u srijedu 7. oktobra.
“Pored velike muzikalnosti i entuzijazma, ono što ovaj orkestar izdvaja i svrstava u sasvim posebnu kategoriju muzičkih sastava je ogromna ljubav i predanost kojom se muzičari prepuštaju sviranju i muzici samoj, a što je kvalitet, koji se i u razmerama evropski renomiranih orkestara, danas ne sreće baš često“, napisala je o „Kamerati“ poznata srpska kompozitorka i akademik Isidora Žebeljan.