Tepihom prošetale poznate ličnosti: Filmovi i glamur vratili se u Veneciju

02.09.2021. | 18:07

Premijerom filma “Paralelne majke” Pedra Almodovara u srijedu veče je počela 78. “Mostra”, najstariji filmski festival na svijetu, a crvenim tepihom prošetale su glumice, manekenke, rediteljke, koje su svojim odjevnim kombinacijama vratile život u filmsku industriju.

Dvostruki dobitnik “Oscara”, u trci za najveću nagradu u Veneciji, španski 71-godišnji reditelj stigao je na Lido sa svojom muzom Penelope Kruz, koja igra naslovnu ulogu i u ovom filmu.

Reditelj i njegova muza, odjeveni u crno, prošli su crvenim tepihom prostrtim na venecijanskom Lidu uz more, uz veliki broj foto-reportera koji su se okupili, ali zbog kovid mjera bez publike koja bi se mogla približiti zvijezdama.

Na ceremoniji otvaranja počasni “Zlatni lav” uručen je italijanskom reditelju Robertu Beninjiju, nezaboravnom autoru filma “Život je lijep”. Nagradu mu je uručila novozelandska rediteljka Džejn Kampion.

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji Almodovarov film će se takmičiti sa 20 filmova. Žirijem predsjedava Južnokorejac Bong Džun-Ho, dobitnik “Zlatne palme” 2019. godine za film “Parazit” i “Oscara” za najbolji film naredne godine, koji je izrazio zahvalnost zbog tako velike uloge na ovakvoj festivalskoj smotri.

Među naslovima koji se bore za nagradu “Zlatni lav” za najbolji film su “Moć psa” rediteljke Džejn Kempion s  Benediktom Kamberbačom u ulozi vlasnika ranča koji zlostavlja mladu udovicu koju igra Kirsten Danst, kao i film “Spenser” s Kristen Stjuart u ulozi princeze Dajane.

Paolo Sorentino dolazi s vrlo ličnim i intimnim filmom o gubitku svojih roditelja kad je imao 17 godina.

U žiriju festivala je i francusko-belgijska glumica Viržini Efira i američka rediteljka kineskog porijekla Kloe Džao. Ona je osvojila “Zlatnog lava” prošle godine filmom “Nomadland”, koji je trijumfovao na “Oscarima” nekoliko mjeseci kasnije.

Iako se Venecijanski festival može pohvaliti da je filmski “bastion” u vrijeme virusa korona pa se održava uživo, najčešće pitanje koje se može čuti u ovom gradu je: “Izvinite, možete li mi pokazati sertifikat o vakcinaciji?”

Glamurozna ceremonija: Sama ceremonija otvarenja bila je svečana, a na crveni tepih privukla je zvijezde A liste koje su zasjale u svojim svečanim toaletama. Među njima posebno se istakla Penelope Kruz. Rame uz rame s njom po eleganciji stale su i glumice Helen Miren, Izabel Iper, Aitana Sančez Gijon, te model Adrijana Lima, koja je zablistala u crvenoj toaleti, te supruga Kristijana Ronalda, koja redovno posjećuje festival u Veneciji, Georgina Rodrigez.

Oznake: Kultura, Venecija