Tematski fokus na pandemiji: Otvorena izložba “Smrt (na) ekranu” Mladena Miljanovića

06.11.2021. | 11:48

U Salonu Muzeja savremene umjetnosti, u Pariskoj ulici u Beogradu sinoć je otvorena izložba Smrt (na) ekranu Mladena Miljanovića, čiji je kustos Mišela Blanuša.

Riječ je o ambijentalnoj instalaciji koja se bavi istraživanjima slika smrti i smrti slike, a čiji je tematski fokus na pandemiji COVID-19.

Dio postavke koja će trajati do 31. januara su računari, mobilni telefoni i digitalni televizori, koje Miljanović oblikuje tehnikom obrade kamena, materijala koji se najčešće koristi za obilježavanje smrti, odnosno za forme vječnog pomena, stvarajući svojevrsne spomenike ovim uređajima.

Ovaj umjetnik uzbudljive biografije, rođen u Zenici, poslije srednje škole koju je završio u Doboju, pohađao je Vojnu školu rezervnih oficira.

Prije nego što je diplomirao, a potom i magistrirao slikarstvo na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, radio je i u klesarskoj radionici na izradi nadgrobnih spomenika. Trenutno je u procesu izrade doktorskog umjetničkog rada na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu, smijer novi mediji.