“Teatar fest“ od 01. do 08. juna u Narodnom pozorištu RS

31.05.2019. | 10:40

Pod sloganom „Istorija i legenda“ ove godine najprestižniji i najveći pozorišni festival u Republici Srpskoj, Teatar fest „Petar Kočić“, u Narodnom pozorištu Republike Srpske, trajaće od 1. do 8. juna, a na istom će se za nagradu takmičiti pet predstava u selekciji Zorana Đerića.

Festival će, po običaju, otvoriti predstava u izvedbi ansambla domaćina, koja ne ulazi u takmičarski program, a u pitanju je premijera Molijerove „Škole za žene“ u režiji Đurđe Tešić.

Nakon „Škole za žene“, publika Teatar festa 3. juna imaće priliku da pogleda i predstavu „Malograđani“ Maksima Gorkog u izvedbi Teatra na Vasiljevskom iz Sankt Peterburga. Ova predstava takođe biće izvedena van takmičarskog programa.

Takmičarski program počinje 3. juna, a selektor Zoran Đerić saopštio je da će se u istom naći predstave: „U čije ime“ Narodnog pozorišta Niš (tekst Aleksandar Mihailović, režija Milan Karadžić), „Raslo mi je badem drvo“ Beogradskog dramskog pozorišta (tekst Živojin Pavlović, dramatizacija i režija Milena Pavlović-Čučulović), „Narodni poslanik“, koprodukcija „Oxygen Productiona“ i Bosanskog kulturnog centra Sarajevo (tekst Branislav Nušić, režija Alen Muratović), „Govori glasnije“ Kazališta „Kerempuh“ Zagreb (tekst i režija Bobo Jelčić) i „Tartif“, Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad (autorski projekat Igora Vuka Torbice).

Treći put u okviru „Teatar festa“ biće održan i festival monodrame mladog glumca, koji ove godine postaje međunarodni.

Ljiljana Čekić, glumica i selektorka festivala, saopštila je da će se za nagrade takmičiti ukupno šest monodrama, odnosno mladih glumaca.

U pitanju su „Pometnja pitomca Terlesa Roberta Muzila“, u dramatizaciji Vaska Raičevića i režiji Zorana Rakočevića, monodrama koju ispred ATAK-a Podgorica igra Marko Todorović, potom monodrama „Nisam bila ovde“ Nede Gojković, u režiji Mine Ćirić, koju ispred Fakulteta dramskih umetnosti Beograd igra Tatjana Dimitrijević, „Ja, Isidora“, autorski projekat Kristine Šikanić ispred Akademije umjetnosti Banjaluka, „Robijaš“ Ahmeta Muratbegovića, čiju dramatizaciju i režiju potpisuje Munib Milinkić iz Zenice, a igra Adem Smailhodžić, „Pesnik za pesnika“ Momčila Nastasijevića, monodrama „NASTeatara“ u izvedbi Ivana Perkovića, i na kraju „Ima neka tajna veza“ Duška Trifunovića i Ivana Dimića, u izvedbi Milana Dimića ispred Akademije umjetnosti Banjaluka.

Ovogodišnji „Teatar fest“ održava se u okviru programa „Proljeće u Banjaluci“.