Talentom za pjesmu oduševljavaju publiku: Braća Lukić krajiškom pjesmom čuvaju tradiciju

07.10.2022. | 08:44

Njegoš Lukić i njegov mlađi brat Luka iz sela Razboj kod Srpca ne kriju ljubav koju imaju prema krajiškoj i narodnoj muzici, a svojim talentom za pjesmu oduševljavaju publiku širom Krajine čuvajući tako tradiciju ovog podneblja.

Desetogodišnji Njegoš, koji je i prvi glas ovog malog sastava, ne krije da sa sedmogodišnjim Lukom najviše sluša krajiške pjesme, uz koje, kako kaže, odrastaju.

“Brat je uz mene krenuo da pjeva, a prva pjesma koju smo naučili bila je ‘kamen i kupus’. Luka ‘basira’, kako se popularno naziva drugi glas”, priča Njegoš za “Glas Srpske”.

Ovaj talentovani dječak, koji ide u peti razred Osnovne škole “Dositej Obradović” u Razboju kaže da je talenat za pjevanje naslijedio od djeda, ali da najveću podršku dobija od oca Draška.

“Naš otac jedini je u porodici koji priznaje da nema talenta, ali nam je zato najveći oslonac”, ispričao je kroz šalu Njegoš.

Kaže da tremu pred nastupe nema nikada, a najviše mu znače pozitivne kritike od starijih kolega.

“Kad izađem pred publiku samo želim da im pokažem koliko volim pjesmu i krajiški zvuk”, rekao je Njegoš.

Ponosni otac Luke i Njegoša Draško Lukić kazao je za “Glas” da talenat sinova nije bilo teško prepoznati, jer su ljubav prema krajiškoj pjesmi otkrili slušajući velikane ove muzike.

“Moja želja je da o onome što sam naslijedio od svojih djedova sada učim svoju djecu. Iako su još mali i idu u školu, sa ljubavlju otpjevaju svaku pjesmu”, rekao je Lukić.

Kako kaže, na koncerte idu sa elanom, a na posljednjem koji je održan u gradu na Vrbasu, osvojili su najveći aplauz.

“Ljubav za krajiškom pjesmom se stvorila baš slušajući velikane poput Laze Pajčina, kome su i posvetili recitaciju na posljednjem koncertu”, rekao je Draško.

Dodaje da dječaci polako uče i najmlađeg brata ovom poslu.

“Uz Božiju pomoć tradicija će se nastaviti i mladi će prepoznati zvuk krajiške pjesme koju su pjevali preci i koji se ne bi trebao da bude zaboravljen”, istakao je Lukić.

Harmonika

Njegoš i Luka redovno idu i na časove harmonike.

“To je instrument koji sviramo i volimo i koja mi je pored pjevanja druga ljubav. Moj san je da u budućnosti budemo dobri pjevači i svirači”, ispričao je Njegoš.

Oznake: Pjesma, Tradicija