“Tako su govorili naši preci”: Otvorena izložba u Banskom dvoru

16.10.2021. | 12:15

Tribina pod nazivom „Položaj srpskog naroda u Crnoj Gori“ održana je u Kulturnom centru Banski dvor.

Uvodno izlaganje u ovom događaju, koji se sastojao iz dva dijela – tribine i izložbe, imao je profesor Duško Pevulja.

Riječ je o sveobuhvatnoj temi koja itekako izaziva mnogo pažnje i to ne samo u posljednjih nekoliko godina.

Na tribini su govorili Budimir Budak i Momčilo Vukasnović, koji su rado viđeni gosti u Banjaluci.

Kako su kazali, o ovim temama treba čećše da se priča, diskutuje, te da se češće organizuju ovakve tribine, kako bi javnost bila u mogućnosti da iskaže ono što misli.

“Poruke koje su se mogle čuti u toku debate na ovoj tribini svakako nas podsjećaju zašto je važno da o ovim temama stalno pričamo. Ne smijemo da zaboravimo svoju prošlost, baš kao ni naše pretke. Mnogo je veza i niti koje sežu daleko u prošlost i toga moramo da budemo svjesni svaki dan. Sve to ostaje uz nas, to je naš vijekovni identitet, ali isto tako i jedna jasna poruka, a to je da srpstvo ne može niko da nam oduzme i da izbriše”, poručuje Momčilo Vuksanović predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore.

Nakon tribine, u Crvenom salonu Banskog dvora otvorena je izložba pod nazivom „Tako su govorili naši preci“. Na izložbi je postavljeno nekoliko panoa sa slikama, ali i izjavama, govorima ljudi, koji su ostavili pečat na srpsku istoriju.

U ime Grada Banjaluka, prisutnima se obratila Nevena Blagojević Podrić, ovlašteni potpisnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, kazavši kako je ova izložba od velikog značaja za srpski narod.

“Grad Banja Luka prepoznaje značaj ove velike, kulturne saradnje. Izložba dokumenata ‘Tako su govorili naši preci’, baš kao i tribina na temu ‘Položaj srpskog naroda u Crnoj Gori’, koja je održana u Banskom dvoru, podsjeća nas na uvijek aktuelne teme. Učesnici tribine koju su se okupili u Banjaluci su imena koja su vrijedna pažnje, te njihov glas treba da se čuje”, poručuje Blagojević Podrić, kojoj je tom prilikom uručen poklon od strane gostiju iz Crne Gore.

Ujedno je iskoristila priliku da se zahvali svima onima koji se bore za srpski narod, kao i za položaj Srba u Crnoj Gori u cjelokupnom društvu.

Izložbenu postavku koju svi posjetioci imaju priliku pogledati u Banskom dvoru, čine fragmenti, koji sežu još iz srpske istorije, koja je ispričana riječima predaka, koji su istoriju srpskog naroda starali.

Izložba je otvorena u narednih sedam dana.