Svjetski festival: “Tamburica fest” u multimedijalnom formatu

22.10.2020. | 14:20

Ovogodišnji svjetski festival tamburaške muzike “Tamburica fest 2020” počinje sutra u potpuno novom formatu.

Trinaesti “Tamburica fest” biće održan kao multimedijalna manifestacija i u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, saopštili su organizatori.

Do nedjelje, 25. oktobra, nastupiće tamburaški sastavi iz Srbije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.

Tamburaši će muzicirati sa svojih destinacija, iz svojih gradova a sve će biti uživo prenošeno putem lajv striminga.

Festival će biti prenošen i internetom putem društvenih mreža i televizijskog prenosa javnih servisa, Radio-televizije Srbije (RTS), Radio-televizije Vojvodine (RTV) i Radio-televizije Republike Srpske (RTRS).

Novosađani će nastupe majstora pera i žice moći da prate na velikim led ekranima postavljenim na Sunčanom keju kraj kupališta “Štrand”, na Dunavu, kao i na platou ispred Sportskog i poslovnog centra Vojvodina.

Epitet “zemlja prijatelj festivala” ove godine ponijela je Italija.

Uvodne festivalske večeri uz promociju bogate istorije i kulture Apeninskog poluostrva nastupiće i čuveni tenor Matija Zaneti.

“Tamburica fest 2020” zvanično će otvoriti Karlo Lo Kašo, ambasador Italije u Srbiji, takođe u živom prenosu.

Direktor festivala Jovan Pejčić rekao je da su organizatori, u skladu sa razvojem novih tehnologija, ali i uslovima pandemije, odlučili da u okviru kreativnih muzičkih industrija nastave sa očuvanjem i promocijom bogate tradicije.

“Naš cilj je negovanje kulturne baštine pa je ovogodišnji festival organizovan zapravo po inovativnom konceptu promocije tamburaške prakse”, dodao je Pejčić.

On je istakao da je ovogodišnjem festivalu u prvom planu, kao društveno odgovornom udruženju, zdravlje učesnika i publike.

“Tako će tamburaški orkestri muzicirati u svojim gradovima i državama, a ljubitelji i poštovaoci tamburaške muzike, kako kod nas i u regionu, tako i u bilo kom kraju sveta, bezbedno pratiti prenos uživo putem interneta”, rekao je Pejčić.

Tokom glasanja članovi stručnog žirija će se iz svojih zemalja javljati u lajv strimingu i saopštavati ocjene.

Poslije toga će i izvođači i publika istovremeno saznati ko je pobjednički orkestar i ko su najuspješniji instrumentalisti.

Sva tri festivalska dana, četvoročasovni program sadržavaće i retrospektivu najznačajnijih revijalnih koncerata na “Tamburica festu” u prethodnih nekoliko godina.

Riječ je o nastupima Željka Bebeka, Lepe Brene, Željka Samardžića i drugih solo muzičkih zvijezda sa tamburaškim orkestrima.

U jedinstvenoj tamburaškoj promenadi biće predstavljena kulturno-turistička ponuda Novog Sada, kao i najznačajnija mjesta i spomenici u čast tamburaša i pjesnika.

Oznake: Festival, Novi Sad