Svetosavska akademija u Banskom dvoru

26.01.2019. | 11:04

U čast Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu, učitelju i prosvjetitelju, u Banskom dvoru u nedjelju, 27. januara, sa početkom u 20.00 časova biće održana Svetosavska akademija.

Organizator je Srpsko-pjevačko društvo “Jedinstvo”, uz pokroviteljstvo Srpske pravoslavne crkvene opštine Banja Luka i Grada Banja Luka.

Program Svetosavske akademije možete pogledati ovdje.

Sveti Sava (svetovno ime Rastko, monaško ime Sava) rođen je oko 1175. godine u Rasu, a umro 14. januara (po julijanskom kalendaru) 1236. u Trnovu, Bugarsko carstvo. Bio je najmlađi sin srpskog velikog župana Stefana Nemanje, svetogorski monah, jeromonah i arhimandrit Studenice, prvi arhiepiskop autokefalne Srpske arhiepiskopije, diplomata, zakonodavac, književnik i hodočasnik.

Široko se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije, a Srpska pravoslavna crkva ga slavi kao sveca. Njegova ličnost je ostvarila veliki uticaj na srednjovekovno srpsko književno stvaralaštvo, a njegov kult se vijekovima njeguje u srpskom narodu.

Srpska pravoslavna crkva 27. januara slavi dan svog utemeljivača, države i školstva – Svetog Save. Savindan se obilježava u svim školama u Republici Srpskoj kao radni, ali nenastavni dan – školska slava.