Svetosavska akademija u Banjaluci: Sveti Sava – mjera srpskog čovjeka

27.01.2023. | 22:04

Sveti Sava je mjera srpskog čovjeka i svjetlost njegovog bogougodnog djela ide ispred srpskog naroda, otkrivajući mu i darujući put ka Hristu, rekao je večeras jerej Nebojša Malešević u besjedi na Svetosavkoj akademiji u banjalučkom Kulturnom centru Banski dvor.

On je istakao da je Sveti Sava, uvrstivši srpski narod u porodicu pravoslavnih naroda, istovremeno usmjerio i vektor njegovog istorijskog i civilizacijskog kretanja ka svemu plemenitom, spasonosnom i oblagodaćenom načinu postojanja.

Jerej Nebojša Malešević naglasio je da je u svetosavlju sadržana i filozofija života srpskog naroda koja u nacionalnom izrazu sadrži univerzalne i opšteprihvatljive vrijednosti korisne za cijeli svijet.

“Sveti Sava obavezuje, on je naš uzor sa početka, a učitelj do kraja. Ima li naša generacija snage, vjere, intelektualne i kulturne moći da ponovi ono što su uradili naši velikani u prošlim vijekovima, i možemo li u srcima našim naći dovoljno ljubavi da odgovorimo na ljubav Savinu i Božiju?”, upitao je Malešević.

Protođakon Radojica Žagran savjetovao je da ličnost Svetog Save bude primjer za ugledanje i podražavanje u dobru, svetosti, samopožrtvovanju i spremnosti da se bezrezervno služi Bogu, svome narodu, crkvi i otadžbini.

“Sveti Sava, duhovni otac srpskog naroda, nas je duhom svetim rodio i rukovodi kroz cijelu našu mukotrpnu istoriju”, rekao je Žagran, koji je pročitao prazični pozdrav i blagoslov episkopa banjaučkog Jefrema na Svetosavskoj akademiji.

On je dodao da je Sveti Sava danas sabrao ljude u hramovima na svetu božanstvenu liturgiju.

“Sveti Sava nas je večeras sabrao na duhovnu akademiju, koja je prilika za istinsko podsjećanje i doživljavanje njegove grandiozne duhovne ličnosti, kojom je prožeta naša svijest, ne samo u prošlosti, nego se staramo da to bude i u sadašnjosti, i u budućnosti. Vjerujemo da je naša opšta poruka u duhu zapovijesti svetog apostola Pavla -`sjećajte se svojih starješina koji vam propovijedaše riječ Božiju, gledajući na svršetak njihovog života, ugledajte se na vjeru njihovu`”, poručio je Žagran.

Organizator akedemije, kojoj su prisustvovali predstavnici vlasti, političkog i društvenog života Republike Srpske i grada Banjaluka, je Srpsko-pjevačko društvo “Jedinstvo”, uz pokroviteljstvo Srpske pravoslavne Eparhije banjalučke i grada Banjaluka.

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetoga Savu, utemeljivača Srpske crkve, države i školstva.

Savindan se obilježava u svim školama u Srbiji i Republici Srpskoj kao školska slava.