“Sve je bilo spremno”: Optužnica protiv Mike Aleksića ipak nije podignuta

12.04.2021. | 08:25

Optužnica protiv učitelja glume Miroslava Mike Aleksića (68) za silovanje i seksualno uznemiravanje nije podignuta u petak iako se očekivalo.

Kako saznaje Blic, to je bio plan, ali je u međuvremenu došlo do njegove promjene. Trebalo bi, kako kaže izvor, da budu saslušana još dva svjedoka.

“Sve je bilo spremno za podizanje optužnice, a onda su advokati oštećenih predložili nove svjedoke”, navodi sagovornik. Kako otkriva, riječ je o dvojici vještaka koji su radili psihološko vještačenje glumice Milene Radulović.

“Oni bi svakako mogli mnogo toga da kažu što bi osvijetlilo ovaj slučaj”, kaže isti izvor. Kako sada stvari stoje, novi svjedoci trebalo bi da budu saslušani do kraja ove nedjelje, a najvjerovatnije u četvrtak.

Poslije toga, očekuje se i podizanje optužnice. Kako je Blic pisao, psihološkom vještačenju bilo je podvrgnuto svih devet djevojaka, žrtava Miroslava Mike Aleksića. Rezultati vještačenja ukazali su da su djevojke govorile istinu o tome kako ih je nastavnik glume silovao i seksualno zlostavljao.

Kako je ispričao punomoćnik nekih od žrtava Jugoslav Tintor, žrtve je vještačila komisija vještaka neuropsihijatara i psihologa, koja je zaključila da su one trpile “psihičke patnje visokog intenziteta”. Prema nalazu vještaka, iskazi djevojaka o tome šta su preživjele od Aleksića mogu se smatrati potpuno validnim.

Iz vještačenja proizlazi da se ponašaju iskreno, da kod njih nema konfalublacije (popunjavanje rupa u sjećanju izmišljenim, fiktivnim detaljima), poremećaja, mitomanije, fantastike…. Inače, Apelacioni sud u Beogradu produžio je u petak za još mjesec dana pritvor Aleksiću koji se sumnjiči da je silovao i polno uznemiravao ukupno devet polaznica te škole.

“Pritvor po ovoj odluci može da traje do 11. maja”, precizirala je portparolka suda Mirjana Piljić. Po nalaženju Apelacionog suda zadržavanje Aleksića u pritvoru je neophodno, jer postoje specifične okolnosti koje ukazuju na to da će u kratkom periodu ponoviti krivično djelo u slučaju puštanja na slobodu, a s obzirom na to da iz do sada izvedenih dokaza proizlazi da je osumnjičeni pokazao naročitu upornost i bezobzirnost prilikom izvršenja krivičnih djela za koja se osnovano sumnjiči.

Takođe, kako je dodala, Apelacioni sud je imao u vidu i da je oštećeno više osoba, prema kojima je učinjeno više krivičnih djela, neka i u periodu kada su oštećene bile maloljetne. Pored toga, mjesto izvršenja krivičnih djela je studio glume čiji je vlasnik osumnjičeni, a u pitanju je mjesto koje bi trebalo da bude mjesto za obrazovanje i vaspitanje mladih.

Protiv Aleksića je Više javno tužilaštvo u Beogradu sprovelo istragu za ukupno 19 krivičnih dijela, u 11 je riječ o polnom uznemiravanju, osam su krivična djela silovanja, a sva su izvršena od 2008. do 2020. godine i čeka se odluka tužilaštva o podizanju optužnice.

Aleksić je u tužilaštvu negirao da je seksualno napastvovao učenice glume u svojoj školi, pored ostalih i Milenu Radulović koja ga je prva prijavila policiji, a nakon nje su to učinile i druge djevojke. Jedna od djevojaka je u vrijeme napastvovanja bila maloljetna, dok su ostale tvrdile da ih je napadao i dok su bile maloljetne i nakon punoljetstva.