Sutra Uspenje Presvete Bogorodice – Velika Gospojina

27.08.2020. | 21:32

Sutra (28. avgust) se završava Veliko gospojinski post. Zvaničan crkveni naziv praznika jeste Uspenje Presvete Bogorodice, jer je to dan kad je Majka Božja, majka Isusa Hrista, vječno usnula.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici sutra (28. avgust) slave Uspenje Presvete Bogorodice, praznik koji je u narodu poznatiji kao Velika Gospojina.

Gospod koji je na Sinaju zapovijedio petom zapovješću: “Poštuj oca svoga i mater svoju” pokazao je svojim primjerom kako treba poštovati svoju majku. Viseći na krstu u mukama, On se sjetio svoje Majke i pokazujući na apostola Jovana rekao joj je: “Ženo, eto ti sina”. Poslije je svom učeniku rekao: “Eno ti majke”. Nakon što je tako zbrinuo svoju majku, izdahnuo je.

Jovan je imao dom na Sionu u Jerusalimu, u koji se nastanila i Bogorodica i ostala je tu da živi do kraja svog života. Svojim molitvama, blagim savjetima, krotkošću i trpeljivošću mnogo je pomagala apostolima svog Sina. Uglavnom, sve do vremena svoje smrti bila je u Jerusalimu obilazeći često ona mjesta koja su je podsjećala na velike događaje i na velika djela svog Sina.

Često je posjećivala Golgotu, Vitlejem i Jeleonsku goru. Od njenih dužih putovanja pominje se njena posjeta svetom Ignjatiju Bogonoscu u Antiohiji, posjeta svetom Lazaru četvorodnevnom, episkopu kiparskom, posjeta Svetoj Gori koju je ona blagoslovila i rad u Efesu sa svetim Jovanom za vrijeme velikog gonjenja hrišćana u Jerusalimu.

U svojoj starosti često se molila Bogu na Jeleonskoj gori, na mjestu Vaznesenja, da je što prije uzme sa ovog svijeta. Jednom prilikom javio joj se arhangel Gavril i rekao joj je da će za tri dana biti upokojena. Sa velikom radošću ona se vratila kući poželivši da još jednom u životu vidi sve Hristove apostole.

Gospod joj je ispunio tu želju i svi apostoli, nošeni anđelima i oblacima, odjednom su stisli u Jovanov dom na Sionu. Obradovala se kad je vidjela svete apostole, ohrabrila ih, posavjetovala i utješila i potom je mirno predala svoj duh Bogu bez ikakve muke i tjelesne bolesti.

Apostoli su uzeli kovčeg iz koga je izlazio aromatični miris sa njenim tijelom i u pratnji mnoštva hrišćana prenijeli su ga u Getsimanski vrt u grobnicu svetih Joakima i Ane. Od zlobnih Jevreja zaklanjao ih je oblak. Neki jevrejski sveštenik, Antonije, dohvatio je rukama kovčeg u namjeri da ga preturi, ali u tom momentu Božji anđeo mu je odsjekao obje ruke. Tada je on zavapio apostolima za pomoć i dobio je iscjeljenje nakon što je izjavio svoju vjeru u Isusa Hrista.

Apostol Toma je izostao da bi se opet otkrila jedna nova i preslavna tajna o Presvetoj Bogorodici. Trećeg dana je stigao, poželio da cijeliva tijelo Presvete i kad su otvorili grob našli su samo platno, ali ne i tijela u grobu. Iste večeri Bogorodica se javila apostolima, okružena brojnim anđelima i rekla im: “Radujte se, ja ću biti s vama navijek”.

Ne zna se tačno koliko je Bogorodica imala godina kad je umrla, ali preovlađuje mišljenje da je imala više od šezdeset godina.

Prema vjerovanju Srba, u periodu između dve Gospojine, ili periodu prelaza, važno je obaviti obrede kojima se izražava zahvalnost Bogorodici, zaštitnici žena, za rađanje dece, a zatim za rodnost i plodnost zemlje i stoke.