Sud publike: Mandalorian i Avengersi najgledaniji u godini kraha za film

Televizijski spektakl Mandalorian, filmsko ostvarenje Avengers i Netflixova serija Stranger Things su najgledanije franšize u tekućoj 2020. godini.

Istraživanje o najgledanijim serijama i filmovima je pokrenuto još u januaru prošle godine, a kompanija NRG koja je izvršila globalno istraživanje je sprovela anketu sa više od 350.000 gledalaca, koji su birali između 700 televizijskih i filmskih programa.

Gledaoci su birali između serijala i filmova koje su smatrali inspirativnim i provokativnim, a rezultati su takođe pokazali koje će franšize izdržati test vremena i nastaviti da evoluiraju kako bi bile relevantne globalnoj publici.

“Konzumenti su spremni za zabavne franšize koje će vršiti važan kulturološki uticaj i podsticati na razgovore i stvaranje nove stvarnosti koja obuhvata optimizam, različitost i znatiželju koja će biti ujedinjena”, rekao je Džon Pen, predstavnik kompanije NRG.

Bez velikog iznenađenja, Disney i Marvel su dominirali listom 20 najgledanijih programa, te su imali 70 odsto zastupljenog programa koji uključuje film, televiziju i industriju video-igara. Serija Mandalorian je isplivala na čelo ove liste, a na njoj su i filmovi Marvel produkcije Avengers, Black Panther, Guardians of the, Iron Man, Black Widow i Spider-Man.

Netflix je i ove godine zadržao priključak s konkurencijom, tako da ima tri ostvarenja u top 10 najboljih, a publika je najviše favorizovala serije Stranger Things, The Witcher i Ozark.

Istraživanje je pokazalo i koji elementi čine svaku od franšiza posebno finansijski vrijednom, a to je obuhvatalo odvažnost i inkluzivnost sadržaja. Što je serijal bio odvažniji, franšiza bi imala više perspektive i mnogo više ljudi bi osjećalo uzbuđenje zbog serije ili filma.

Neke od odvažnih franšiza koje je pronašao NRG uključuju Netflixov Black Mirror, serijal Kosmos iz produkcije Foxa i Nacionalne geografije, Marvelov, Black Panther i brodvejski mjuzikl Hamilton koji je došao na kanal Disney Plus ovog ljeta.

Zaključak ovogodišnjeg istraživanja je vezan za otkazivanje snimanja većine sadržaja za narednu godinu zbog pojave pandemije virusa korona, zbog čega su se mnogi korisnici okrenuli striming sajtovima i video-igrama kojima su trošili slobodno vrijeme, prenose Nezavisne.

Lista najgledanijih

The Mandalorian

Avengers

Stranger Things

John Wick

Black Panther

Guardians of the Galaxy

The Witcher

Ozark

Spider-Man: Into the Spider-Verse

Black Widow

Deadpool

Thor

Iron Man

Mario Bros.

Toy Story

Doctor Strange

Spider-Man

Coco

The Lion King

HamiltonOstavite komentar: