Stručni žiri “presudio”: “Matićev šal” u rukama Koste Kosovaca

“Matićev šal”, nagrada tradicionalne 40. književne manifestacije “Matićevi dani”, posvećenih velikanu srpske književnosti, nadrealisti, akademiku, diplomati Dušanu Matiću (1898-1980), rođenom u Ćupriji, dobila je zbirka pjesama “Džemeri za kamenje” Koste Kosovca (24) iz Beograda.

Riječ je o nagradi za najbolju prvu knjigu pjesama, objavljenu između dvije manifestacije, pjesniku do 27. godina, po ocjeni žirija a svečano je uručena sinoć u Muzičkoj školi “Dušan Skovran” u Ćupriji, čime je završena ova jubilarna manifestacija. Za nagradu su konkurisali 33 zbirke pjesama.

Nagrada “Matićev šal” se sastoji od unikatnog, ručno pletenog vunenog šala, unikatne diplome i novčanog iznosa, a Kosovcu je uručila direktorica Narodne biblioteke “Dušan Matić” iz Ćuprije Ljiljana Ðorđvić.

Na izložbi likovnih radova “Matiću u čast”, po likovnom konkursu na temu djela Matića, za najbolje djelo, grafika, proglašena je “Anhilacija” Jovane Mitrović iz Vranja.

“Matićevi dani” održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine opštine Ćuprija, a počeli su 9. septembra u organizaciji Narodne bibioteke “Dušan Matić” u Ćupriji.

Ostavite komentar: